Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροχάλαση
Η βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, μεμονωμένα ή ταυτοχρόνως ή ακόμη σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις του προσώπου όπως ανόρθωση οφρύων (brow lift) ή facelift.

Η άνω βλεφαροπλαστική αντιμετωπίζει τη περίσσεια του δέρματος του άνω βλεφάρου, τη περίσσεια του λίπους ενώ περιλαμβάνει και την ανακατανομή του δακρυικού αδένα όταν αυτός εμφανίζει πρόπτωση.  

Η τομή σχεδιάζεται επιμελώς στη πτυχή του δέρματος του άνω βλεφάρου η οποία μας δίνει πρόσβαση για την αφαίρεση της περίσσειας αυτού αλλά και την ανακατανομή του λίπους και τη ανάρτηση του δακρυικού αδένα. Μετά την επούλωση η ουλή εντοπίζεται στη φυσική πτυχή και είναι πρακτικά αόρατη.

Η κάτω βλεφαροπλαστική περιλαμβάνει τη περίσσεια του δέρματος του κάτω βλεφάρου, τη περίσσεια του λίπους αλλά και την αύλακα κάτω από τον οφθαλμό (δακρυική αύλακα - tear trough). Επιπλέον, κατά την επέμβαση αυτή μπορεί ενισχύεται η στήριξη του κάτω βλεφάρου με τη μορφή κανθοπλαστικής ή κανθοπηξίας.

Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μίας κρυμμένης τομής από την έσω επιφάνεια του κάτω βλεφάρου (δια του επιπεφυκότα) η οποία μας επιτρέπει την αφαίρεση του πλεονάζοντος λίπους χωρίς να διαταράσσονται οι ευαίσθητοι οφθαλμικοί μύες. Η εξωτερική τομή σχεδιάζεται κάτω από το όριο των βλεφαρίδων και μας επιτρέπουν την ανακατανομή του λίπους, την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και την ανάρτηση του βλεφάρου.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις του προσώπου όπως face/neck lift, brow lift ή άλλες θεραπείες αναγέννησης του προσώπου όπως λιποαναρρόφηση του λαιμού ή ακόμη και αποκατάσταση του όγκου του προσώπου με λιπομεταφορά.

Η βλεφαροπλαστική συνήθως πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία, πηγαίνετε δηλαδή σπίτι σας την ίδια ημέρα.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της βλεφαροπλαστικής;

Να απαλύνει τα σημάδια γήρανσης των βλεφάρων.

Η άνω βλεφαροπλαστική αντιμετωπίζει τη περίσσεια του δέρματος και του λίπους ενώ παράλληλα επιτρέπει την ανακατανομή ενός πτωτικού δακρυικού αδένα. Οι επεμβάσεις αυτές δημιουργούν ένα πιο νεανικό, λιγότερο “βαρύ” περίγραμμα του άνω βλεφάρου.

Η κάτω βλεφαροπλαστική αντιμετωπίζει τη περίσσεια του δέρματος, του λίπους καθώς και την πτυχή κάτω από τον οφθαλμό (δακρυική αύλακα) ενώ παράλληλα επιτρέπει την υποστήριξη του κάτω βλεφάρου. Οι επεμβάσεις αυτές δημιουργούν ένα νεανικό, λιγότερο ογκώδες περίγραμμα του κάτω βλεφάρου με μια απαλή δακρυική αύλακα.

Συστήνεται να φέρετε φωτογραφίες σας από νεότερη ηλικία κατά την επίσκεψη σας στο ιατρείο του κ. Σαμαρά προκειμένου να συζητήσετε του στόχους της επέμβασης και να βοηθήσουν ως σημείο αναφοράς.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Καθώς μεγαλώνουμε το πρόσωπο μας χάνει όγκο λόγω της απώλειας στήριξης από τις οστικές δομές και της ατροφίας των μαλακών μορίων. Επιπλέον, υφίσταται τη συνεχή επίδραση της βαρύτητας.

Αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν τα χαρακτηριστικά σημάδια της γήρανσης.

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής αντέχουν στη πάροδο του χρόνου αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε θα εξακολουθούν να επιδρούν στην εμφάνιση των βλεφάρων και αυτό θα πρέπει να το έχετε υπόψιν σας. Η επίδραση αυτή διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί οπότε τα αποτελέσματα είναι εξατομικευμένα και διαφέρουν σε βάθος χρόνου.

Συνδυαστικές επεμβάσεις και πιο εκτεταμένα χειρουργεία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αποθεραπείας αλλά και αποτελέσματα που διαρκούν περισσότερο στο χρόνο.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί 90 λεπτά, είτε για την άνω είτε για την κάτω βλεφαροπλαστική. Αυτό κάποιες φορές ποικίλει αναλόγως από τη πολυπλοκότητα της περίπτωσης (κυρίως για τα κάτω βλέφαρα).

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα. Οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις γύρω από τα μάτια είναι αναμενόμενες.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε μια τάση στα βλέφαρα σας, ευαισθησία στο φως και δακρύρροια.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η βλεφαροπλαστική θεωρείται μικρή επέμβαση οπότε η αποθεραπεία είναι μία εβδομάδα. Για τις πρώτες δύο ημέρες συστήνουμε να εφαρμόζετε προσεκτικά παγοκύστες για τη μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων.

Αντιβιοτική αλοιφή και σταγόνες για τα μάτια θα σας χορηγηθούν για να εφαρμόζετε τις πρώτες 7 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας θα μπορείτε να κινητοποιήστε πλήρως και θα σας ενθαρρύνουμε να το κάνετε. Επιπλέον, συστήνουμε να κοιμάστε χρησιμοποιώντας 2-3 μαξιλάρια για να ανυψώνεται το κεφάλι σας και να μειώνεται πιο άμεσα το οίδημα.  

Συστήνουμε επιπλέον να αποφεύγετε το σκύψιμο, την έντονη σωματική δραστηριότητα ή την ανύψωση βάρους για 2 εβδομάδες.

Όλα τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα, ωστόσο επειδή η περιοχή των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητη, το οίδημα και οι εκχυμώσεις ενδέχεται να επιμείνουν για δύο εβδομάδες ή σπανίως περισσότερο.

Μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής μετά από δύο εβδομάδες.

Η τελική εμφάνιση της εξωτερικής ουλής θα είναι στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

α σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν κάποια δυσφορία, κίνδυνο λοίμωξης, αιμορραγίας, επίμονου οιδήματος, ασυμμετρία, ξηρών οφθαλμών, δακρύρροια και ρίκνωση της ουλής του κάτω βλεφάρου η οποία μπορεί να το τραβήξει προς τα κάτω.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά την ύφεση του οιδήματος και των εκχυμώσεων υπολογίζονται στις 2 εβδομάδες. Αυτό ωστόσο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Μια ελαφριά υπερδιόρθωση επιδιώκεται οπότε τα τελικά αποτελέσματα θα είναι εμφανή στους 3 μήνες.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.

  • Related Procedures