Αυξητική Χειλέων / Lip Enhancement

Αυξητική Χειλέων / Lip Enhancement
Η αυξητική των χειλιών πραγματοποιείται με ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (hyaluronic acid - HA).

Το HA που χρησιμοποιούμε στην κλινική μας προέρχεται από τις καλύτερες εταιρίες παγκοσμίως όπως είναι η Allergan (Juvederm) και η Teoxane, οι οποίες έχουν μακρόχρονη πορεία με ασφάλεια και εκτεταμένες μελέτες που υποστηρίζουν τη χρήση τους.

Το υαλουρονικό οξύ είναι είναι φυσικό συστατικό του συνδετικού ιστού οπότε είναι η καλύτερη επιλογή για την αναπλήρωση του όγκου που χάνεται κατά τη γήρανση. Τα προϊόντα αυτά επεξεργάζονται με μία διαδικασία η οποία αποκαλείται διασταύρωση, το οποίο μεταφράζεται σε μεγαλύτερη διάρκεια της θεραπείας στο σώμα μας καθώς δεν αποδομούνται γρήγορα.

Το υαλουρονικό οξύ βοηθάει επίσης στην ενυδάτωση των χειλέων καθώς προσελκύει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό.

Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος είναι πλήρως αναστρέψιμα (σε αντίθεση με τη βοτουλινική τοξίνη - Botox). Αυτό επιτυγχάνεται με την έγχυση ενός φυσικού ενζύμου που αποκαλείται υαλουρονιδάση το οποίο αποδομεί το HA σε νερό.

 

The experience

Η ενδεδειγμένη θεραπεία θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας κατά την αρχική επίσκεψη στο ιατρείο του κ. Σαμαρά, όπου θα σας παρέχει όλες τις λεπτομέρειες χωρίς να έχετε καμία υποχρέωση να υποβληθείτε στη θεραπεία που σας προτείνει.

Οι ενέσιμες θεραπείες πραγματοποιούνται στη state-of-the-art κλινική LACLINIC, στο Κολωνάκι, είτε την ημέρα της αρχικής επίσκεψης είτε σε δεύτερο χρόνο εάν θέλετε να το σκεφτείτε. Η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας.

Κατά τη θεραπεία μπορείτε να επιλέξετε να έχετε κάποια μορφή τοπικού αναισθητικού όπως αναισθητική κρέμα ή έγχυση τοπικού αναισθητικού όπως γίνεται σε μία οδοντιατρική επίσκεψη και μουδιάζει το χείλος σας. Τα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς εμπεριέχουν μικρή ποσότητα αναισθητικού, το οποίο σημαίνει πως η περιοχή που δέχεται τη θεραπεία μουδιάζει κατά τη διάρκεια της έγχυσης.

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά την έγχυση υαλουρονικού οξέος επιστρέφουν στην εργασία τους ή τις καθημερινές δραστηριότητες την ίδια ημέρα.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της αυξητικής χειλέων;

Ο στόχος της αυξητικής των χειλιών με υαλουρονικό οξύ εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας, αλλά σε γενικές γραμμές ο κύριος στόχος είναι να “γεμίσουμε” το χώρο εντός των χειλιών σας για να αναπληρώσουμε τον όγκο ο οποίος χάνεται κατά τη γήρανση.

Καθοριστικά, υπάρχουν δύο βασικές περιοχές που επικεντρωνόμαστε. Αυτές είναι το περίγραμμα των χειλιών (εκεί που εφαρμόζεται το μολύβι των χειλιών) και ο κύριος όγκος του χείλους αυτού καθαυτού.

Υπάρχει ένα στοιχείο πρόληψης κατά την έγχυση HA καθώς μικρές θεραπείες σε βάθος χρόνου προλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά σημάδια της γήρανσης.

Πόσες εγχύσεις ενέσιμων εμφυτευμάτων θα χρειαστούν;

Αυτό διαφέρει αρκετά από ασθενή σε ασθενή και θα καθοριστεί κατά τη συμβουλευτική σας επίσκεψη με τον κ. Σαμαρά. Η εμφάνιση των χειλιών συχνά επηρεάζεται από άλλες δομές του κάτω τριτημορίου του προσώπου.

Εξαρτάται από τις περιοχές που σας απασχολούν, τις προτεραιότητες σας και την αρχική εκτίμηση. Οι παράγοντες αυτοί λαμβάνονται υπόψιν και δημιουργείται το πλάνο θεραπείας, ώστε να μοιράσουμε τις εγχύσεις σε βάθος χρόνου.

Κάθε σύριγγα περιλαμβάνει 1ml διασταυρωμένου υαλουρονικού οξέος το οποίο είναι συνήθως αρκετό για τη θεραπεία των χειλιών σας.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ποσότητα (cc) HA που χρησιμοποιείται εξατομικεύεται στις ανάγκες σας ώστε να έχουμε τα πιο φυσικά αποτελέσματα.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

ο σώμα σας θα ξεκινήσει μία φυσιολογική διαδικασία αποδόμησης του υαλουρονικού οξέος σε βάθος χρόνου. Αυτό εξαρτάται από τη θέση που τοποθετήθηκε το HA, τον τύπο που χρησιμοποιήσαμε αλλά και τη βιολογία του ασθενούς.

Η διαδικασία αποδόμησης μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 18 μήνες, αλλά εξαρτάται από τους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω.

Πριν προχωρήσετε στην έγχυση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον κ. Σαμαρά.

Τι θα συμβεί την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο;

Κατά τη συμβουλευτική επίσκεψη ο κ. Σαμαράς θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό και θα εκτιμήσει εάν είστε κατάλληλος ασθενής για την έγχυση υαλουρονικού οξέος ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσει μία πλήρη ανάλυση του προσώπου σας, εξηγώντας ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για την έγχυση ενέσιμων εμφυτευμάτων και γιατί.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα ενέσιμα εμφυτεύματα δεν είναι κατάλληλα για όλους τους ασθενείς. Θεωρούνται μη ασφαλή για εγκύους, θηλάζουσες μητέρες και για ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ενεργείς φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις του δέρματος, εμφανίζουν αλλεργία στα τοπικά αναισθητικά και εάν λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα. Όλα τα παραπάνω θα αναλυθούν κατά την αρχική επίσκεψη.

Επιπλέον, κάποιες πιο εξειδικευμένες τεχνικές, όπως χειρουργική αναγέννηση του προσώπου, (facial rejuvenation) μπορεί να είναι πιο ενδεδειγμένες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εάν είστε κατάλληλη για έγχυση HA, ο κ. Σαμαράς θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας καλέσει να υπογράψετε μία φόρμα συγκατάθεσης για την πρώτη φορά που θα υποβληθείτε στη θεραπεία.

Οι ενέσιμες θεραπείες πραγματοποιούνται είτε την ημέρα της αρχικής επίσκεψης είτε σε δεύτερο χρόνο εάν θέλετε να το σκεφτείτε περισσότερο. Την ημέρα της έγχυσης θα ληφθούν κλινικές φωτογραφίες μετά την υπογραφή της φόρμας συγκατάθεσης.

Εάν φέρεται make up θα αφαιρεθεί και μπορεί να εφαρμοσθεί τοπική αναισθητική κρέμα ή block των αισθητήριων νεύρων (nerve block), εάν το επιθυμείτε.

Η διάρκεια της έγχυσης εξαρτάται από το πόσες περιοχές αντιμετωπίζουμε και από το πόσες σύριγγες HA θα χρησιμοποιηθούν.

Ακολούθως, θα ληφθούν κλινικές φωτογραφίες μετά την εφαρμογή του HA, θα σας δοθούν οδηγίες και θα μπορέσετε να αποχωρήσετε από την κλινική όταν νιώθετε άνετα.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η διάρκεια του έγχυσης εξαρτάται από το πόσες περιοχές αντιμετωπίζουμε και από το πόσες σύριγγες HA θα χρησιμοποιηθούν. Για τα χείλη συνήθως χρειάζονται δέκα με δεκαπέντε λεπτά.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο που χρειάζεται η κρέμα αναισθητικού για να δράσει οπότε σε αυτή τη περίπτωση η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα τοπικό αναισθητικό με τη μορφή κρέμας ή block του νεύρου, μπορεί να εφαρμοσθεί ώστε να νιώθετε πιο άνετα.

Μετά την έγχυση θα εμφανίσετε κάποιο οίδημα. Η αυξητική των χειλιών συχνά πραγματοποιείται σε στάδια καθώς είναι κατανοητό ότι οι ασθενείς δεν επιθυμούν πολύ εμφανή οιδήματα.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές) και να νιώσετε ήπια ενόχληση αλλά αμφότερα ελαχιστοποιούνται με την εφαρμογή κρύων επιθεμάτων (κομπρέσες).

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Ουσιαστικά πρόκειται για θεραπεία lunchtime, δηλαδή μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε όσο κάνετε διάλειμμα από την εργασία σας για μεσημεριανό. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αποθεραπεία και μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας και την εργασία σας άμεσα.

Υπάρχει ένα ρίσκο εμφάνισης εκχυμώσεων (μελανιές) αλλά καθώς ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί πολύ μικρές βελόνες, το ρίσκο αυτό ελαχιστοποιείται.

Όσο περισσότερο HA χρησιμοποιείται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οιδήματος μετά τη θεραπεία, ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια και στα χείλη.

Γενικά το οίδημα και οι εκχυμώσεις ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Πως προετοιμάζομαι για την θεραπεία;

Σας συστήνουμε να μην πιείτε οτιδήποτε καυτό ή παγωμένο για τις πρώτες δυό ώρες, εάν έχουμε εγχύσει HA στα χείλη σας καθώς θα παραμένουν μουδιασμένα.

Δεν πρέπει να εφαρμόσετε make up την ίδια ημέρα με την επέμβαση καθώς μπορεί να επιμολύνετε το σημείο έγχυσης του υαλουρονικού και να προκληθεί κάποια μόλυνση.

Αποφύγετε οποιαδήποτε κοπιώδη άσκηση, καυτό μπάνιο ή σάουνα για τις πρώτες τρεις ημέρες για να ελαττώσετε την εμφάνιση οιδήματος.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας θα είναι εμφανή από την ημέρα της έγχυσης ενώ κάποιες περιοχές όπως αυτές γύρω από τα μάτια θα βελτιωθούν περαιτέρω με το χρόνο, ειδικά εάν η θεραπεία γίνεται σε στάδια.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας θα εκτιμηθεί στις δύο εβδομάδες και τυχόν επιδιορθώσεις θα γίνουν σε αυτό το ραντεβού στην κλινική μας.

Εάν είστε απολύτως ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα της έγχυσης ενέσιμου εμφυτεύματος, τότε δεν χρειάζεται να έρθετε για επανεκτίμηση στις δύο εβδομάδες και θα προγραμματίσουμε το επόμενο ραντεβού για έγχυση στο εύλογο χρονικό διάστημα (9-12 μήνες).

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Σε αυτές περιλαμβάνονται κάποια ενόχληση τοπικά, μόλυνση, εκχυμώσεις, καθυστερημένο οίδημα και ψηλαφητά οζίδια, προβλήματα με τα αγγεία του προσώπου.

Η τελευταία επιπλοκή είναι πολύ σπάνια και συμβαίνει όταν το υαλουρονικό οξύ εγχύεται εντός ενός αγγείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη και να διαταράξει την αιμάτωση της περιοχής αυτού του αγγείου.

Η επιπλοκή αυτή εκδηλώνεται σαν μία περιοχή δέρματος που χάνει την αιμάτωση της (εμφανίζεται νέκρωση του δέρματος) αλλά επίσης σπανίως μπορεί να εκδηλωθεί σαν τύφλωση εάν το αγγείο που πάσχει είναι αυτό που αιματώνει τον οφθαλμό.

Σε υποψία αυτής της επιπλοκής, άμεση θεραπεία με το ένζυμο υαλουρονιδάση που διαλύει το ΗΑ είναι απαραίτητη. Εάν και αυτή είναι πολύ σπάνια παρενέργεια, χρειάζεται έναν ειδικό προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και να μειωθεί ο κίνδυνος μόνιμων επιπλοκών.

Ο κ. Σαμαράς είναι εκπαιδευμένος χειρουργός του προσώπου (facial plastic surgeon), με άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής και των τεχνικών που χρειάζονται ώστε να αποφεύγονται τέτοιες επιπλοκές. Ανάμεσα σε αυτές ειναι και η χρήση ατραυματικών κανουλών έγχυσης που μειώνουν τον κίνδυνο να τρυπήσει ένα αγγείο και να τοποθετήσει το HA εντός του αυλού του.

Οφείλουμε να τονίσουμε πως πρέπει να επιλέγετε την έγχυση ενέσιμων εμφυτευμάτων από έμπειρους, εξειδικευμένους ιατρούς οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες της ανατομίας του προσώπου και να μην στέκεστε μόνο στο κόστος, καθώς η εμπειρία και η ασφάλεια είναι αυτά που αγοράζετε και όχι το προϊόν που εγχύεται.