Ανισομαστία

Ανισομαστία
Τα περισσότερα στήθη είναι ασύμμετρα σε διαφορετικό βαθμό.

Κατά την επίσκεψη σας στον κ. Σαμαρά λαμβάνονται λεπτομερείς μετρήσεις των μαστών σας και μία μαθηματική ανάλυση θα αναδείξει τυχόν σημαντικές ασυμμετρίες μεταξύ αυτών. Συχνά αυτές είναι περισσότερο εμφανείς στις τυποποιημένες κλινικές φωτογραφίες που λαμβάνουμε.

Οι ασυμμετρίες του μαστού περιγράφουν διαφορές στον όγκο (μέγεθος), στο σχήμα, στη θέση και το μέγεθος της θηλής (και της θηλαίας άλω) καθώς και στη θέση των μαστών στο θώρακα (συμπεριλαμβανομένης και της θέσης της υπομαστίου αύλακος). Αυτό μπορεί να είναι φυσική συνέπεια υποανάπτυξης ή υπερανάπτυξης του ενός μαστού ή να είναι επιπλοκή από ένα προηγούμενο χειρουργείο.

Ένα απολύτως φυσιολογικό σε σχήμα στήθος, αλλά υποαναπτυγμένο και συνεπώς μικρότερο από το διπλανό είναι η πιο συχνή μορφή ασυμμετρίας. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως υποπλασία του μαστού. Σε αυτή τη περίπτωση, το μικρότερο στήθος μπορεί να αυξηθεί χειρουργικά είτε με την τοποθέτηση ενός ενθέματος σιλικόνης είτε με μεταμόσχευση λίπους (λιπομεταφορά - fat grafting) το οποίο λιποαναρροφάται από μία άλλη περιοχή του σώματος. Συχνά πραγματοποιείται ένας συνδυασμός αυτών των επεμβάσεων.

Ένα στήθος μπορεί επίσης να είναι απολύτως φυσιολογικό σε σχήμα αλλά υπεραναπτυγμένο συγκριτικά με το άλλο. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως υπερπλασία του μαστού. Προκειμένου να πετύχουμε τη ζητούμενη συμμετρία, το μεγαλύτερο στήθος μπορεί να μειωθεί χειρουργικά με μία μειωτική επέμβαση στήθους.

Άλλη μία σχετικά συχνή αναπτυξιακή διαταραχή του γυναικείου στήθους είναι οι “σωληνωτοί μαστοί”. Τυπικά, οι ασθενείς παρουσιάζουν το ένα ή και τα δύο στήθη με πτωτικό, “σωληνοειδές” σχήμα, με μικρή βάση του μαστού ψηλά στο θώρακα (συνεπώς υψηλότερη υπομάστιο αύλακα) και αφύσικα μεγάλη θηλή. Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χειρουργική αύξηση του μεγέθους του μαστού με ένθεμα σιλικόνης ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνονται χειρουργικά οι εσωτερικές “ταινίες” (tight bands) οι οποίες προκαλούν το σωληνωτό σχήμα. Επιπλέον, το μέγεθος της θηλής μειώνεται, η υπομάστιος αύλακα κατεβαίνει στη φυσιολογική της θέση και ταυτόχρονα η θηλή ανορθώνεται εν είδει μαστοπηξίας (breast lift).

Τέλος, μία πιο έντονη διαταραχή της διάπλασης του στήθους αφορά την πλήρη αδυναμία ανάπτυξης του μαστού αλλά με παρούσα θηλή και θηλαία άλω, πάθηση η οποία είναι γνωστή ως απλασία του μαστού. Σε περίπτωση που απουσιάζουν και η θηλή με τη θηλαία άλω τότε μιλάμε για αμαστία. Αυτές οι δύο παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο Poland το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απουσία πλευρών, μυών του θώρακα καθώς και ανωμαλίες του άνω άκρου. Η χειρουργική θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις αφορά τη τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης ή τη μεταφορά λίπους (ή συνδυασμό αυτών) ενώ σε περιπτώσεις που το δέρμα είναι ανεπαρκές για να υποδεχτεί ένα ένθεμα, μπορεί να γίνει αυξητική σε δύο στάδια με τη χρήση ενός διατατήρα σιλικόνης.

Στη πράξη, η κάθε περίπτωση έχει διαφορετικές ανάγκες και μετά από μία λεπτομερή κλινική εξέταση οδηγούμαστε σε μία εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της χειρουργικής διόρθωσης της ασυμμετρίας του στήθους;

Να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συμμετρία ανάμεσα στους δύο μαστούς είτε αυξάνοντας τον έναν μαστό, είτε μειώνοντας τον άλλον, είτε με συνδυασμό αυτών των επεμβάσεων.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα μαλακό στηθόδεσμο (χωρίς μπανέλα)  για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη και ταχύτερη αποθεραπεία. Μετά από αυτό το διάστημα θα μπορέσετε να φορέσετε ένα κλασικό στηθόδεσμο προσαρμοσμένο στο νέο σχήμα και μέγεθος των μαστών σας.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας μαλακός (αθλητικός) στηθόδεσμος τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ο κ. Σαμαράς συνήθως δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις στην διόρθωση της ανισομαστίας, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η περίοδος αποθεραπείας εξαρτάται από την επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε και θα συζητηθεί αναλυτικά κατά την επίσκεψη σας. Σε γενικές γραμμές οι χειρουργικές επεμβάσεις του μαστού χρειάζονται αποθεραπεία 5 ημερών, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν περιθώριο απουσίας από την εργασία για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήρως τα χέρια σας και θα σας παρακινούμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σηκώνετε βάρος για τον 1ο μήνα μετά την επέμβαση. Ομοίως, συνίσταται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Η οδήγηση επιτρέπεται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Συστήνεται να τυλίξετε μία πετσέτα γύρω από τη ζώνη ασφαλείας για να απορροφήσει τη πίεση σε περίπτωση επείγοντος φρεναρίσματος.

Οι ουλές σας από την επέμβαση αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η διόρθωση της ανισομαστίας είναι μία συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς στη πλειοψηφία των ασθενών. Οι κίνδυνοι, αν και ελάχιστοι, σχετίζονται με τη μέθοδο χειρουργικής αποκατάστασης της ασυμμετρίας. Οι πιο συχνές πρόωρες αιτίες παραπόνων αφορούν διαταραχές της αισθητικότητας της θηλής,  μελανιές, οίδημα, διαφόρου βαθμού ασυμμετρία και εκροή υγρού από τις τομές (oozing). Όλα αυτά είναι απολύτως αναμενόμενα και θα υποχωρήσουν καθώς οι μαστοί επουλώνονται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις αντίστοιχες σελίδες αυξητικής/ μειωτικής επέμβασης μαστών.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.