Εισολκή θηλών - Μειωτική θηλών

Μειωτική θηλών
Η μειωτική των θηλών μπορεί να πραγματοποιηθεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με διόρθωση της εσολκής των θηλών, αυξητική στήθους, ανόρθωση στήθους ή μειωτική στήθους. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μείωση του μεγέθους της θηλαίας άλω ή με διόρθωση της γυναικομαστίας σε άνδρες.

Όταν πραγματοποιείται μεμονωμένα, μπορεί να διενεργηθεί υπό τοπική αναισθησία σαν ημερήσια νοσηλεία, δηλαδή πηγαίνετε σπίτι σας την ίδια ημέρα.

Το μέγεθος μπορεί να μειωθεί προκειμένου να είναι πιο αρμονικό με τις διαστάσεις του στήθους. Αυτό γίνεται αφαιρώντας ένα “ντόνατ” ιστού από τη βάση της θηλής, το οποίο ακολουθείται από συρραφή της υπολειπόμενης θηλής προς τα πίσω ώστε να γίνει κοντύτερη. Επιπλέον, μπορεί να γίνει σφηνοειδής εκτομή της θηλής προκειμένου να γίνει λιγότερο πλατιά. Οι τεχνικές αυτές παρέχουν μακροχρόνια αποτελέσματα.

Η εισολκή των θηλών στις γυναίκες είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται λόγω κοντύτερων γαλακτοφόρων πόρων οι οποίοι “τραβάνε” τη θηλή προς τα πίσω. Η πάθηση μπορεί να παρατηρηθεί στον ένα μαστό ή και στους δύο και συχνά σχετίζεται με προβλήματα κατά τον θηλασμό. Όταν η εισολκή θηλής εμφανιστεί σε πιο μεγάλες ηλικίες θα πρέπει να αποκλειστεί η εμφάνιση κάποιας νόσου του μαστού, όπως ο καρκίνος, και συνεπώς χρειάζεται η διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων.

Στις επεμβάσεις αποκατάστασης της εισολκής θηλής αντιμετωπίζουμε τους υφιστάμενους γαλακτοφόρους πόρους οι οποίοι ευθύνονται για τη πάθηση. Συχνά οι επεμβάσεις αυτές καθιστούν τον μετέπειτα θηλασμό αδύνατο.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της χειρουργικής διόρθωσης της εισολκής των θηλών / μειωτικής των θηλών;

Να επιτρέψει τη μέγιστη δυνατή προβολή των θηλών πάνω από το δέρμα διατηρώντας στο μέτρο του εφικτού την δυνατότητα θηλασμού. Με την επέμβαση της μειωτικής των θηλών μειώνεται το μέγεθος των θηλών, η προβολή τους αλλά και το εύρος τους αν χρειάζεται.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Οι μαστοί και οι θηλές υφίστανται αλλαγές με το χρόνο, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής διόρθωσης των θηλών αντέχουν στο χρόνο, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου.

Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Όταν η διόρθωση των θηλών πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί από 30 έως 45 λεπτά.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης ενώ ένα προστατευτικό επίθεμα εφαρμόζεται για να νιώθετε πιο άνετα.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η χειρουργική διόρθωση των θηλών είναι μικρή επέμβαση οπότε η ανάρρωση είναι αρκετά σύντομη. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήρως τα χέρια σας και θα σας παρακινούμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση.

Συνίσταται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 7 ημέρες.

Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η χειρουργική διόρθωση των θηλών είναι μία εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση με πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από τους ασθενείς του κ. Σαμαρά. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κάποιων επιπλοκών. Αυτές συμπεριλαμβάνουν κάποια δυσφορία στη περιοχή, μόλυνση, αιμορραγία, οίδημα των θηλών, διαταραχές στην αισθητικότητα των θηλών, υποτροπή της εισολκής, διαφόρου βαθμού ασυμμετρία, διάσπαση του τραύματος και καθυστερημένη επούλωση.

Η αισθητικότητα της θηλής μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, και κάθε πλευρά μπορεί να έχει ανεξάρτητο αποτέλεμα. Η αισθητικότητα συνήθως επανέρχεται με τη πάροδο του χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Η υποτροπή της εισολκής σχετίζεται με τη διατήρηση όσο το δυνατών περισσότερων γαλακτοφόρων πόρων προκειμένου να είναι εφικτός ο θηλασμός μετά την επέμβαση.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.