Μειωτική στήθους

Αυξητική στήθους με λίπος
Η μειωτική στήθους περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος του μαστού, ώστε να εξαφανίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το αυξημένο μέγεθος των μαστών (όπως πόνο στην πλάτη, στον αυχένα, στον ώμο, ερεθισμούς στο δέρμα κλπ), αλλά ταυτόχρονα στοχεύει στη βελτίωση του σχήματος του μαστού και της θέσης της θηλής. Η ανόρθωση μαστού, η οποία συχνά αναφέρεται και ως μαστοπηξία, περιλαμβάνει μόνο την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος του μαστού ώστε η θηλή να μεταφερθεί στη σωστή θέση (δηλαδή πιο ψηλά από την υπομάστιο αύλακα).

Η μειωτική μαστού γίνεται για να δημιουργήσει ένα πιο νεανικό, όσον αφορά το σχήμα και τον όγκο στήθος, αφαιρώντας τη περίσσεια του δέρματος αλλά και του όγκου του μαστού. Το μέγεθος της θηλαίας άλω μπορεί επίσης να μειωθεί. Οι ασθενείς μετά από χειρουργείο μειωτικής μαστών είναι από τους πιο ικανοποιημένους λόγω της εξαιρετικής βελτίωσης που βιώνουν τόσο στο αισθητικό όσο και στο λειτουργικό κομμάτι.

Η χειρουργική επέμβαση αφορά την εκτέλεση τομών γύρω από τη θηλαία άλω καθώς και στο δέρμα του μαστού, σε ποικίλους σχεδιασμούς, ώστε να διευθετήσουμε το δέρμα και τη θηλή με τέτοιο τρόπο που το στήθος επανακτά ένα νεανικό, ανορθωμένο σχήμα. Συνεπώς κάποιες χαρακτηριστικές ουλές δημιουργούνται στο στήθος, μία κυκλοτερής γύρω από το σύμπλεγμα της θηλής η οποία μπορεί να επεκτείνεται προς τα κάτω και κάποιες φορές φτάνει στην υπομάστιο αύλακα όπου λαμβάνει οριζόντια κατεύθυνση σχηματίζοντας τη χαρακτηριστική “άγκυρα”. Η έκταση των τομών εξαρτάται από τη περίσσεια δέρματος και όγκου του μαστού που πρέπει να αφαιρεθούν.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα, ενώ σε μεγάλες συνδυαστικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για δύο ημέρες.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της μειωτικής στήθους;

Να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το μέγεθος των μαστών, να αναπλάσει το σχήμα τους και να μεταφέρει το σύμπλεγμα της θηλής σε πιο νεανική θέση.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Οι μαστοί και οι θηλές υφίστανται αλλαγές με το χρόνο, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Συνεπώς, το χρονικό σημείο της επέμβασης θα πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Τα αποτελέσματα της μειωτικής μαστού αντέχουν στο χρόνο, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η βαρύτητα θα προκαλέσει μία φυσική πτώση των μαστών σε βάθος χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα μαλακό στηθόδεσμο (χωρίς μπανέλα)  για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη και ταχύτερη αποθεραπεία. Μετά από αυτό το διάστημα θα μπορέσετε να φορέσετε ένα κλασικό στηθόδεσμο προσαρμοσμένο στο νέο σχήμα και μέγεθος του μαστού σας.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν η μειωτική μαστού πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί από τρεις έως τέσσερις ώρες.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας μαλακός (αθλητικός) στηθόδεσμος (με εκτεθειμένες τις θηλές) τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ο κ. Σαμαράς συνήθως δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις στην μειωτική μαστού, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η περίοδος αποθεραπείας για την μειωτική μαστού είναι 7 ημέρες, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν περιθώριο απουσίας από την εργασία για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήρως τα χέρια σας και θα σας παρακινούμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σηκώνετε βάρος για τον 1ο μήνα μετά την επέμβαση. Ομοίως, συνίσταται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Η οδήγηση επιτρέπεται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Συστήνεται να τυλίξετε μία πετσέτα γύρω από τη ζώνη ασφαλείας για να απορροφήσει τη πίεση σε περίπτωση επείγοντος φρεναρίσματος.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες. Αρχικά, το στήθος σας θα εμφανίζεται πιο γεμάτο στο άνω μέρος και ελαφρώς πιο σκληρό. Μέσα στους επόμενους 4 μήνες, το στήθος σας θα μαλακώσει και θα αποκτήσει πιο φυσικό σχήμα (ελαφρώς πεσμένο και μαλακό). Αυτή είναι η επίδραση της βαρύτητας στην μείωση του στήθους σας.

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η μειωτική μαστών είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς στη πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους. Οι πιο συχνές πρόωρες αιτίες παραπόνων αφορούν διαταραχές της αισθητικότητας της θηλής,  μελανιές, οίδημα, διαφόρου βαθμού ασυμμετρία και εκροή υγρού από τις τομές (oozing). Όλα αυτά είναι απολύτως αναμενόμενα και θα υποχωρήσουν καθώς οι μαστοί επουλώνονται. Κάποιες φορές η επούλωση μπορεί να είναι ελαφρώς καθυστερημένη ιδιαίτερα σε εξαιρετικά μεγάλες μειωτικές επεμβάσεις.

Πιο ασυνήθεις επιπλοκές αφορούν τη λοίμωξη, την αιμορραγία και το σχηματισμό αιματώματος,  ή τη συλλογή υγρού (seroma). Η ομάδα του κ. Σαμαρά θα σας παρακολουθεί στενά μετεχγειρητικά για να εντοπίσει οποιαδήποτε ένδειξη από τα παραπάνω ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Η αισθητικότητα της θηλής μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, και κάθε πλευρά μπορεί να έχει ανεξάρτητο αποτέλεμα. Η αισθητικότητα συνήθως επανέρχεται με τη πάροδο του χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Οι νεαρές ασθενείς πρέπει να είναι ενήμερες ότι ο θηλασμός μπορεί να μην είναι εφικτός μετά από ένα χειρουργείο μειωτικής μαστών (περίπου το 50%).

Η αιμορραγία είναι ασυνήθης επιπλοκή και παρουσιάζεται ως έντονο πρήξιμο τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Αυτό απαιτεί επιστροφή στο χειρουργείο για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Είναι μία σπάνια επιπλοκή και την αποφεύγουμε με την επιμελή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Απώλεια της ίδιας της θηλής είναι σπάνια επιπλοκή την οποία πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε. Προκαλείται λόγω διακοπής της αιμάτωσης του συμπλέγματος της θηλής και συσχετίζεται με το κάπνισμα, τη παχυσαρκία ή εξαιρετικά μεγάλα στήθη. Στη περίπτωση που αυτό συμβεί η θηλή θα νεκρωθεί και θα αντικατασταθεί από μία ουλή.

Η νέκρωση λίπους (fat necrosis) παρατηρείται όταν το λίπος χάνει την αιμάτωση του και το λιπαρό περιεχόμενο των λιποκυττάρων μπορεί να δημιουργήσει συλλογές και ψηλαφητές, ενίοτε επώδυνες, κύστεις. Ομοίως αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε καπνιστές.  

Άλλες αναφερόμενες επιπλοκές αφορούν τη ποιότητα της ουλής, διάσπαση αυτής ή εμφάνιση υπερτροφικής ουλής/ χηλοειδούς.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι μαστοί σπανίως είναι ακριβώς ίδιοι και κατά την επέμβαση προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτή την ανισομαστία. Ωστόσο, ελάχιστες διαφορές ανάμεσα στους δύο μαστούς μπορεί να παρατηρηθούν μετά την επέμβαση κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.