Κοιλιοπλαστική

Κοιλιοπλαστική
Η κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση σχεδιασμένη να αφαιρεί το πλεονάζον δέρμα και λίπος από την κοιλιακή περιοχή.

Επιπλέον, συχνά περιλαμβάνει τη σύσφιξη των υποκείμενων κοιλιακών μυών ιδίως μετά από πολλαπλές εγκυμοσύνες ή μαζική απώλεια βάρους το οποίο βοηθάει περαιτέρω στη βελτίωση του κοιλιακού περιγράμματος.

Η κοιλιοπλαστική γίνεται μέσω μίας τομής πολύ χαμηλά στην κοιλιά το μήκος της οποίας εξαρτάται από το βαθμό της χαλάρωσης του δέρματος και τη περίσσεια λίπους. Συμπεριλαμβάνει επίσης μία τομή γύρω από τον ομφαλό η οποία και διαχωρίζει την κλασική κοιλιοπλαστική από την “mini”. Η τελευταία ενδείκνυται σε ασθενείς με ήπια περίσσεια δέρματος και λίπους της κατώτερης κοιλιακής χώρας ενώ ο ομφαλός παραμένει ανέπαφος.

Μετά την επέμβαση

Mπορεί να συνδυαστεί με

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση ή με άλλες επεμβάσεις του κορμού όπως η 360 ανόρθωση κορμού. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ανόρθωση/ αυξητική στήθους το οποίο είναι γνωστό ως mommy makeover.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και αν δεν συνδυαστεί με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα, ενώ σε μεγάλες συνδυαστικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για δύο μέρες.

Frequently asked questions

Σκέψεις πριν την κοιλιοπλαστική;

Η κοιλιοπλαστική είναι μία επέμβαση η οποία μπορεί να ενισχύσει την εξωτερική εμφάνιση και να τονώσει την αυτοπεποίθηση σας, αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα τον τρόπο που σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι γύρω σας. Η κοιλιοπλαστική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απώλεια βάρους - ενέχει ιδιαίτερα ρίσκα για υπέρβαρους ανθρώπους.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Αν σκέφτεστε να χάσετε βάρος συστήνεται να αναβάλλετε την κοιλιοπλαστική. Παρομοίως, αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον, καθώς οι ορθοί (κάθετοι) κοιλιακοί μύες οι οποίοι συσφίγγονται κατά την επέμβαση μπορεί να διασπαστούν εκ νέου κατά την κύηση. Επιπλέον το δέρμα μπορεί να επαναδιαταθεί μαζί με την ουλή από προηγούμενη κοιλιοπλαστική καθιστώντας τη ασυνήθιστα εμφανή.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική είναι άνδρες ή γυναίκες οι οποίοι ενοχλούνται από επίμονη εναπόθεση λίπους ή περίσσεια (χαλαρού) δέρματος στην κοιλιά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη δίαιτα ή την γυμναστική. Η κοιλιοπλαστική μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις μετά από πολλαπλές κυήσεις όπου έχουν τεντωθεί και ακολούθως χαλαρώσει το δέρμα και οι υποκείμενοι μύες πέρα από το σημείο που μπορούν να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς, η οποία συχνά εμφανίζεται με ελαφρά παχυσαρκία, μπορεί επίσης να βελτιωθεί.

Πως σχεδιάζεται η κοιλιοπλαστική;

Ο χειρουργός σας θα δουλέψει μαζί σας για να επιλέξετε την επέμβαση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και στο σωματότυπο σας. Να είστε ειλικρινής όσον αφορά τις προσδοκίες που έχετε. Χρειάζεται να γνωρίζουμε αν καπνίζετε, αν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή άλλα σκευάσματα. Ο χειρουργός σας θα σας περιγράψει αναλυτικά εναλλακτικές θεραπείες αν υφίστανται, τις πιθανές επιπλοκές και τους περιορισμούς κάθε μίας από αυτές.

Αν για παράδειγμα, έχετε τοπική εναπόθεση λίπους κάτω από τον ομφαλό μπορεί να ωφεληθείτε καλύτερα από μία πιο απλή επέμβαση όπως είναι η mini κοιλιοπλαστική ή οποία συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Εναλλακτικά, μπορεί να επωφεληθείτε από πλήρη κοιλιοπλαστική μαζί με λιποαναρρόφηση για την αφαίρεση της τοπικής εναπόθεσης λίπους από τους μηρούς για ένα πιο άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη μόνο η λιποαναρρόφηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός σας θα δουλέψει μαζί σας για να επιλέξετε την επέμβαση που σας ταιριάζει καλύτερα και η οποία είναι πιο κοντά στο επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, ιδίως στην κοιλιακή χώρα, καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” ‘πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, συνήθως την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Συνήθως θα χρειαστεί να φορέσετε ένα κορσέ για 6 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη της κοιλιακής χώρας και ταχύτερη αποθεραπεία.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Η πλήρης κοιλιοπλαστική διαρκεί 2 - 3 ώρες ενώ η mini κοιλιοπλαστική 1 - 2 ώρες.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης στους μύες που έχουν συρραφεί και στις τομές για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας κορσές τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η κοιλιοπλαστική είναι μία μεγάλη επέμβαση συνεπώς η περίοδος αποθεραπείας διαρκεί 2 εβδομάδες. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να κινητοποιηθείτε πλήρως και θα σας παρακινούμε να το κάνετε πάντα με προσοχή.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σηκώνετε βάρος για το 1ο μήνα μετά την επέμβαση ή να κάνετε ασκήσεις κοιλιακών.

Μπορεί να κάνετε εβδομάδες για νιώσετε όπως πριν την επέμβαση αλλά αν ξεκινήσετε σε καλή φυσική κατάσταση με δυνατούς μύες η περίοδος αποθεραπείας είναι πολύ πιο σύντομη. Κάποιοι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από δύο εβδομάδες ενώ για κάποιους μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση η φυσική δραστηριότητα βοηθάει για μια πιο σύντομη αποθεραπεία. Ακόμη κι αν δεν έχετε τακτικό πρόγραμμα εκγύμνασης, η φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσει να μειωθούν τα οιδήματα, μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων του αίματος και θα τονώσει τους μύες. Συστήνεται ωστόσο να αποφύγετε την επίπονη άσκηση μέχρι να νιώθετε άνετα.

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η κοιλιοπλαστική είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους.

Η μόλυνση είναι σπάνια, και οι περισσότερες μολύνσεις είναι ήσσονος σημασίας και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και/ή παροχέτευση. Οι σοβαρές μολύνσεις είναι σπάνιες και συνήθως εμφανίζονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως οι καπνιστές, οι υπέρβαροι και αυτούς με συγκεκριμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η αιμορραγία είναι ασυνήθης επιπλοκή και συνήθως χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις για την έξοδο όποιας συλλογής αίματος και/ή υγρού στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται συνήθως την επόμενη ημέρα πριν το εξιτήριο από την κλινική.

Οι θρόμβοι είναι επίσης σπάνιοι και η πιθανότητα εμφάνισης τους μειώνεται περαιτέρω με την άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο.

Υπάρχει μια πιθανότητα κακής επούλωσης μετά το χειρουργείο η οποία οδηγεί σε πιο εμφανής ουλές. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά σε καπνιστές (μαζί με τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις) για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες διακοπής του καπνίσματος πριν και μετά το χειρουργείο.

Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν κάποια δυσφορία, συλλογή υγρού (seroma), οιδήματα, ασυμμετρία, dog ear (προεξοχές στο πέρας της ουλής), υποτροπή της διάστασης των κοιλιακών μυών, διάσπαση τραύματος, υπερτροφία της ουλής ή εμφάνιση χηλοειδούς.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας.

  • Related Procedures