Facial makeover

facial makeover
Ο όρος facial makeover περιλαμβάνει ένα συνδυασμό επεμβάσεων στη περιοχή του προσώπου, συνηθέστερα τη διενέργεια μίας βλεφαροπλαστικής μαζί με μία επέμβαση ανόρθωσης προσώπου και λαιμού (facelift/ necklift).

Συχνά αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να συνδυαστούν με λιποαναρρόφηση του λαιμού και/ ή λιπομεταφορά σε περιοχές του προσώπου που έχουν απωλέσει τον όγκο τους όπως τα χείλη.

Με τον συνδυασμό αυτό επαναφέρουμε τις αλλαγές στο πρόσωπο απόρροια της γήρανσης. Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μία συνεδρία οπότε η ανάρρωση είναι ενιαία. Επιπλέον, με το συνδυασμό επεμβάσεων αποφεύγεται η δεύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο και μία δεύτερη αναισθησία το οποίο μπορεί να συμπιέσει το κόστος συγκριτικά με τη διενέργεια των χειρουργείων σε διαφορετικούς χρόνους.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι καθώς αναδόμηση είναι ολική, αυξάνεται ο χρόνος ανάρρωσης (συγκριτικά με μία μεμονωμένη επέμβαση), αυξάνονται τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις καθώς και η πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών. Δεν παύει να είναι μία απολύτως ασφαλής επέμβαση όταν πραγματοποιείται σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς. Διαφορετικά είναι προτιμότερο να ξεχωρίζουμε τις επεμβάσεις σε δύο ή περισσότερες συνεδρίες.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και αναλόγως του είδους των επεμβάσεων χρειάζεται νοσηλεία για 1 με 2 ημέρες.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος του facial makeover;

Με αυτό τον συνδυασμό επεμβάσεων επαναφέρουμε τις αλλαγές στο πρόσωπο του ασθενούς απόρροια της γήρανσης, αντιμετωπίζοντας κυρίως τη χαλάρωση και την πτώση των βλεφάρων, την χαλάρωση του δέρματος και την απώλεια περιγράμματος της κάτω γνάθου (σαγόνι), τις πτωτικές παρειές, την απώλεια όγκου του προσώπου, τις αύλακες ανάμεσα στη μύτη και το στόμα (ρινοχειλικές αύλακες - nasolabial folds), τις γραμμές ανάμεσα στο στόμα και το πηγούνι (marionette lines) και το πτωτικό σαγόνι (jowls).

Το facial makeover γενικώς υποστηρίζει τους πτωτικούς ιστούς του προσώπου και αφαιρεί το πλεονάζον δέρμα.
Συστήνεται να φέρετε φωτογραφίες σας από νεότερη ηλικία κατά την επίσκεψη σας στο ιατρείο του κ. Σαμαρά προκειμένου να συζητήσετε του στόχους της επέμβασης και να βοηθήσουν ως σημείο αναφοράς.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Καθώς μεγαλώνουμε το πρόσωπο μας χάνει όγκο λόγω της απώλειας στήριξης από τις οστικές δομές και της ατροφίας των μαλακών μορίων. Επιπλέον, υφίσταται τη συνεχή επίδραση της βαρύτητας.

Αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν τα χαρακτηριστικά σημάδια της γήρανσης.

Τα αποτελέσματα της ολικής αναδόμησης του προσώπου αντέχουν στη πάροδο του χρόνου αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε θα εξακολουθούν να επιδρούν στην εμφάνιση του προσώπου και αυτό θα πρέπει να το έχετε υπόψιν σας. Η επίδραση αυτή διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί οπότε τα αποτελέσματα είναι εξατομικευμένα και διαφέρουν σε βάθος χρόνου.

Συνδυαστικές επεμβάσεις και πιο εκτεταμένα χειρουργεία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αποθεραπείας αλλά και αποτελέσματα που διαρκούν περισσότερο στο χρόνο.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, συνήθως την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Συνήθως διαρκεί από τρεις έως τέσσερις ώρες ανάλογα με τον αριθμό των επεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας μαλακός πιεστικός κορσές τοποθετείται γύρω από το κεφάλι για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα. Οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις του προσώπου είναι αναμενόμενες.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε μία τάση στο πρόσωπο σας.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η ακριβής περίοδος αποθεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό επεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στις υποενότητες των ξεχωριστών χειρουργικών επεμβάσεων.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Το facial makeover είναι μία μεγάλη συνδυαστική επέμβαση συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρείτε τις οδηγίες προετοιμασίας για το χειρουργείο, ιδιαίτερα όσον αφορά το κάπνισμα, αλλά και να διατηρείτε ένα δείκτη μάζας σώματος (BMI) κατά το δυνατόν μικρότερο από 30. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στις υποενότητες των ξεχωριστών χειρουργικών επεμβάσεων.

  • Related Procedures