Γυναικομαστία

Γυναικομαστία
Η χειρουργική διόρθωση της γυναικομαστίας, ή μειωτική επέμβαση του ανδρικού στήθους, περιλαμβάνει την αφαίρεση του ανεπιθύμητου όγκου του στήθους προκειμένου να λυθούν τυχόν συμπτώματα αλλά και για να βελτιωθεί το σχήμα του ανδρικού θώρακα αλλά και η θέση της θηλής. Το μέγεθος την θηλής και της θηλαίας άλω μπορεί επίσης να μειωθεί σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο τύπος του χειρουργείου εξαρτάται από το βαθμό της περίσσειας του λίπους, την περίσσεια του μαζικού αδένα (τον ιστό του μαστού δηλαδή) αλλά και μέγεθος της περίσσειας του δέρματος.

Εάν η πάθηση αφορά μόνο περίσσεια λίπους, μπορεί να αντιμετωπισθεί με λιποαναρρόφηση μεμονωμένα. Εάν η περίσσεια λίπους συνδυάζεται με περίσσεια του αδένα του μαστού, τότε αυτή αφαιρείται μέσω μίας ημικυκλικής τομής στα όρια της θηλαίας άλω και του δέρματος του μαστού.

Εάν τα παραπάνω συνδυάζονται με περίσσεια δέρματος τότε επιπλέον τομές είναι απαραίτητες. Συνεπώς κάποιες χαρακτηριστικές ουλές δημιουργούνται στο στήθος, μία κυκλοτερής γύρω από το σύμπλεγμα της θηλής η οποία μπορεί να επεκτείνεται προς τα κάτω και κάποιες φορές φτάνει στην υπομάστιο αύλακα όπου λαμβάνει οριζόντια κατεύθυνση σχηματίζοντας τη χαρακτηριστική “άγκυρα”. Ένα διαφορετικό σχέδιο περιλαμβάνει μία οριζόντια τομή στην υπομάστιο αύλακα και μία κυκλοτερή τομή γύρω από τη θηλή. Το μέγεθος των ουλών εξαρτάται από τη περίσσεια του δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί.  

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της χειρουργικής διόρθωσης της γυναικομαστίας;

Η χειρουργική διόρθωση της γυναικομαστίας, ή μειωτική επέμβαση του ανδρικού στήθους, περιλαμβάνει την αφαίρεση του ανεπιθύμητου όγκου του στήθους προκειμένου να λυθούν τυχόν συμπτώματα αλλά και για να βελτιωθεί το σχήμα του ανδρικού θώρακα αλλά και η θέση και/ή το μέγεθος της θηλής.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Οι ανδρικοί μαστοί και οι θηλές υφίστανται αλλαγές με το χρόνο, τις διακυμάνσεις του βάρους, τον όγκο των θωρακικών μυών και την επίδραση των ορμονών και φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής διόρθωσης της γυναικομαστίας αντέχουν στο χρόνο, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου.

Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Θα χρειαστεί να φορέσετε έναν ελαστικό κορσέ για 4 εβδομάδες, για μείωση του οιδήματος και ταχύτερη αποθεραπεία.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν η διόρθωση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί περίπου δύο ώρες αλλά αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των μαστών.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας αθλητικός κορσές τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στο νέο σχήμα του θώρακα σας.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ο κ. Σαμαράς συνήθως δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις στην διόρθωση της γυναικομαστίας, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η περίοδος αποθεραπείας για την διόρθωση της γυναικομαστίας είναι 7 ημέρες, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν περιθώριο απουσίας από την εργασία για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήρως τα χέρια σας και θα σας παρακινούμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σηκώνετε βάρος για τον 1ο μήνα μετά την επέμβαση. Ομοίως, συνίσταται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Ο ελαστικός κορσές θα πρέπει να εφαρμόζεται για 4 με 6 εβδομάδες καθώς βοηθάει στη μείωση του οιδήματος.  

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες.

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η χειρουργική διόρθωση της γυναικομαστίας είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς στη πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους. Οι πιο συχνές πρόωρες αιτίες παραπόνων αφορούν διαταραχές της αισθητικότητας της θηλής, διαταραχές της αιμάτωση της θηλής, μελανιές, οίδημα, διαφόρου βαθμού ασυμμετρία, νέκρωση του λίπους, και εκροή υγρού από τις τομές (oozing). Όλα αυτά είναι απολύτως αναμενόμενα και θα υποχωρήσουν καθώς οι μαστοί επουλώνονται.

Η αισθητικότητα της θηλής μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, και κάθε πλευρά μπορεί να έχει ανεξάρτητο αποτέλεμα. Η αισθητικότητα συνήθως επανέρχεται με τη πάροδο του χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Η αιμορραγία είναι ασυνήθης επιπλοκή και παρουσιάζεται ως έντονο πρήξιμο τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Αυτό απαιτεί επιστροφή στο χειρουργείο για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Είναι μία σπάνια επιπλοκή και την αποφεύγουμε με την επιμελή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Απώλεια της ίδιας της θηλής είναι σπάνια επιπλοκή την οποία πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε. Προκαλείται λόγω διακοπής της αιμάτωσης του συμπλέγματος της θηλής και είναι πιο συχνή στους καπνιστές. Στη περίπτωση που αυτό συμβεί η θηλή θα νεκρωθεί και θα αντικατασταθεί από μία ουλή.

Η νέκρωση του λίπους (fat necrosis) παρατηρείται όταν διαταράσσεται η αιμάτωση του λιπώδους ιστού του μαστού και το περιεχόμενο των λιποκυττάρων μπορεί να δημιουργήσει συλλογές και επώδυνες κύστεις. Ομοίως παρατηρείται πιο συχνά στους καπνιστές.

Άλλες αναφερόμενες επιπλοκές αφορούν τη ποιότητα της ουλής, διάσπαση αυτής ή εμφάνιση υπερτροφικής ουλής/ χηλοειδούς.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.