360° Ανόρθωση Κορμού

360 body lift
Ο όρος 360° ανόρθωση κορμού περιλαμβάνει ένα συνδυασμό επεμβάσεων, μία ανόρθωση γλουτών (lower body lift) και μία κοιλιοπλαστική (abdominoplasty) οι οποίες πραγματοποιούνται στον ίδιο χρόνο.

Eίναι μια χειρουργική επέμβαση σχεδιασμένη να αφαιρεί το πλεονάζον δέρμα και λίπος κυκλοτερώς από την κοιλιακή περιοχή και τη πλάτη και απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί μαζική απώλεια βάρους.

Αρχικά πραγματοποιούμε την ανόρθωση γλουτών, μια χειρουργική επέμβαση σχεδιασμένη να αφαιρεί το πλεονάζον, χαλαρό δέρμα και λίπος από την περιοχή της μέσης, πάνω από τους γλουτούς (γνωστή και ως σωσίβιο). Ελαττώνει σημαντικά τη περίσσεια δέρματος και λίπους αλλά δύναται να ανορθώσει και τους γλουτούς πολύ αποτελεσματικά. Συντελεί σε μία ουλή η οποία εκτείνεται πάνω από τους γλουτούς και καταλήγει στη μέση, ενώ συνεχίζει προς τα εμπρός πάνω από τους μηρούς ώστε να ενωθεί με την ουλή από την κοιλιοπλαστική.

Στη συνέχεια διενεργείται η κοιλιοπλαστική με την οποία αφαιρούμε το πλεονάζον δέρμα και λίπος από την κοιλιακή περιοχή. Επιπλέον, συχνά περιλαμβάνει τη σύσφιξη των υποκείμενων κοιλιακών μυών ιδίως μετά από πολλαπλές εγκυμοσύνες ή μαζική απώλεια βάρους το οποίο βοηθάει στη περαιτέρω βελτίωση του κοιλιακού περιγράμματος.

Η κοιλιοπλαστική γίνεται μέσω μίας τομής πολύ χαμηλά στην κοιλιά ενώ συμπεριλαμβάνει επίσης μία τομή γύρω από τον ομφαλό η οποία και διαχωρίζει την κλασική κοιλιοπλαστική από την “mini”.

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μία συνεδρία οπότε η ανάρρωση είναι ενιαία. Επιπλέον, με το συνδυασμό επεμβάσεων αποφεύγεται η δεύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο και μία δεύτερη αναισθησία το οποίο μπορεί να συμπιέσει το κόστος συγκριτικά με τη διενέργεια των χειρουργείων σε διαφορετικούς χρόνους.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και συνήθως χρειάζεται νοσηλεία για μία ή δύο ημέρες.

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μία συνεδρία οπότε η ανάρρωση είναι ενιαία. Επιπλέον, με το συνδυασμό επεμβάσεων αποφεύγεται η δεύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο και μία δεύτερη αναισθησία το οποίο μπορεί να συμπιέσει το κόστος συγκριτικά με τη διενέργεια των χειρουργείων σε διαφορετικούς χρόνους.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και συνήθως χρειάζεται νοσηλεία για μία ή δύο ημέρες.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της 360° ανόρθωσης κορμού;

Να ελαττώσει τη περίσσεια του χαλαρού δέρματος και λίπους από την κοιλιά, τη μέση και την κατώτερη περιοχή της πλάτης, να ανορθώσει τους γλουτούς και να επιπεδώσει τις αναδιπλώσεις του δέρματος δημιουργώντας ένα ομαλό περίγραμμα. Επιπλέον αποκαθιστά την διάσταση των υποκείμενων κοιλιακών μυών το οποίο μας δίνει μία πιο επίπεδη, ομαλή κοιλιά.

Σκέψεις πριν την 360° ανόρθωση κορμού;

Η 360° ανόρθωση κορμού είναι μία επέμβαση η οποία μπορεί να ενισχύσει την εξωτερική εμφάνιση και να τονώσει την αυτοπεποίθηση σας, αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα τον τρόπο που σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι γύρω σας. Η ανόρθωση κορμού δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απώλεια βάρους - ενέχει ιδιαίτερα ρίσκα για υπέρβαρους ανθρώπους.

Αν σκέφτεστε να χάσετε βάρος συστήνεται να αναβάλλετε την επέμβαση. Παρομοίως, αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον, καθώς οι ορθοί (κάθετοι) κοιλιακοί μύες οι οποίοι συσφίγγονται κατά την επέμβαση μπορεί να διασπαστούν εκ νέου κατά την κύηση. Επιπλέον το δέρμα μπορεί να επαναδιαταθεί μαζί με την ουλή από προηγούμενη κοιλιοπλαστική καθιστώντας τη ασυνήθιστα εμφανή.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Το σώμα μας υφίσταται αλλαγές με την ηλικία, την πρόσληψη/ απώλεια βάρους, την άσκηση ή μετά από εγκυμοσύνες.

Εάν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε πιάσει το στόχο σας καθώς περαιτέρω απώλεια βάρους μετά την επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον χαλάρωση του δέρματος.

Τα αποτελέσματα της ανόρθωσης αντέχουν στο χρόνο, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, συνήθως την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Συνήθως θα χρειαστεί να φορέσετε ένα κορσέ για 6 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη της περιοχής και ταχύτερη αποθεραπεία.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Η 360° ανόρθωση κορμού όταν πραγματοποιείται μεμονωμένα διαρκεί 4 με 5 ώρες.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, ιδίως στην κοιλιακή χώρα, καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης στους μύες που έχουν συρραφεί και στις τομές για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας κορσές τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Καθώς η κοιλιά και η πλάτη σας έχει τεντωθεί, αναπόφευκτα θα σαν είναι δύσκολο να σκύψετε τις πρώτες ημέρες και μπορεί η μέση σας να αρχίσει να πονάει. Αυτό υποχωρεί πλήρως μόλις αρχίσετε να σκύβετε και να κινητοποιείστε πιο ελεύθερα. Το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα μπορέσετε να σταθείτε όρθια διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η 360° ανόρθωση κορμού είναι μία μεγάλη επέμβαση συνεπώς η περίοδος αποθεραπείας διαρκεί 2 εβδομάδες. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να κινητοποιηθείτε πλήρως και θα σας παρακινούμε να το κάνετε πάντα με προσοχή.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σηκώνετε βάρος για το 1ο μήνα μετά την επέμβαση ή να κάνετε ασκήσεις κοιλιακών. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Θα πρέπει να φοράτε τον ελαστικό κορσέ για 4 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Μπορεί να κάνετε εβδομάδες για νιώσετε όπως πριν την επέμβαση αλλά αν ξεκινήσετε σε καλή φυσική κατάσταση με δυνατούς μύες η περίοδος αποθεραπείας είναι πολύ πιο σύντομη. Κάποιοι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από δύο εβδομάδες ενώ για κάποιους μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση η φυσική δραστηριότητα βοηθάει για μια πιο σύντομη αποθεραπεία. Ακόμη κι αν δεν έχετε τακτικό πρόγραμμα εκγύμνασης, η φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσει να μειωθούν τα οιδήματα, μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων του αίματος και θα τονώσει τους μύες. Συστήνεται ωστόσο να αποφύγετε την επίπονη άσκηση μέχρι να νιώθετε άνετα.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες.

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η 360° ανόρθωση κορμού είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους.

Στις συχνές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται οι μελανιές, το οίδημα, κάποια δυσφορία, συλλογή υγρού (seroma), ασυμμετρία, dog ear (προεξοχές στο πέρας της ουλής), διάσπαση του τραύματος και υποχωρούν καθώς οι περιοχές αρχίζουν να επουλώνονται. Άλλες ασυνήθεις επιπλοκές συμπεριλαμβάνουν τη μόλυνση, το σχηματισμό αιματώματος, τη καθυστερημένη επούλωση και τη διαταραχή της αισθητικότητας της περιοχής.

Η μόλυνση είναι σπάνια, και οι περισσότερες μολύνσεις είναι ήσσονος σημασίας και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και/ή παροχέτευση. Οι σοβαρές μολύνσεις είναι σπάνιες και συνήθως εμφανίζονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως οι καπνιστές, οι υπέρβαροι και αυτούς με συγκεκριμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η αιμορραγία είναι ασυνήθης επιπλοκή και συνήθως χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις για την έξοδο όποιας συλλογής αίματος και/ή υγρού στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται συνήθως την 5η με 7η μετεγχειρητική ημέρα.

Οι θρόμβοι είναι επίσης σπάνιοι και η πιθανότητα εμφάνισης τους μειώνεται περαιτέρω με την άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο.

Υπάρχει μια πιθανότητα κακής επούλωσης μετά το χειρουργείο η οποία οδηγεί σε πιο εμφανής ουλές. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά σε καπνιστές (μαζί με τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις) για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες διακοπής του καπνίσματος πριν και μετά το χειρουργείο.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας.