Αυξητική Μαστοπηξία

Αυξητική στήθους με λίπος
Η αυξητική μαστοπηξία είναι ένας συνδυασμός δύο επεμβάσεων και είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις που πραγματοποιεί ο κ. Σαμαράς.

Συμπεριλαμβάνει την αυξητική στήθους, μια επέμβαση κατά την οποία ένα προσεκτικά επιλεγμένο ένθεμα σιλικόνης τοποθετείται στο μαστό για να ενισχύσει τον όγκο και το σχήμα του στήθους. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται μέσω μίας μικρής τομής στην αύλακα κάτω από το μαστό (γνωστή και ως υπομάστιος αύλακα - inframammary fold) ή μέσω μίας τομής κάθετα σε αυτή την αύλακα.

Αυτό συνδυάζεται με ανόρθωση στήθους, η οποία συχνά αναφέρεται και ως μαστοπηξία και είναι μία επέμβαση η οποία πραγματοποιείται σε γυναίκες οι οποίες ανησυχούν για την έλλειψη όγκου και τη χαλάρωση του δέρματος του μαστού που οδηγεί σε πτώση του μαστού και της θηλής. Το σύμπλεγμα της θηλής και της θηλαίας άλω πρέπει να βρίσκεται πάνω από το ύψος της υπομαστίου αύλακας. Η μαστοπηξία γίνεται για να δημιουργήσει ένα πιο νεανικό, όσον αφορά το σχήμα και τον όγκο στήθος, αφαιρώντας τη περίσσεια του δέρματος του μαστού. Το μέγεθος της θηλαίας άλω μπορεί επίσης να μειωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης.   

Συχνά οι ασθενείς αναζητούν την αυξητική μαστοπηξία του στήθους μετά από τον τοκετό και το θηλασμό όταν το στήθος έχει απωλέσει τον όγκο που είχε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή μετά από απώλεια βάρους. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μεμονωμένα ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέλω της ασθενούς αλλά σε αυτή τη σελίδα θα επικεντρωθούμε στην συνδυαστική επέμβαση μόνο.

Η χειρουργική επέμβαση αφορά την εκτέλεση τομών γύρω από τη θηλαία άλω καθώς και στο δέρμα του μαστού, σε ποικίλους σχεδιασμούς, ώστε να διευθετήσουμε το δέρμα και τη θηλή με τέτοιο τρόπο που το στήθος επανακτά ένα νεανικό, ανορθωμένο σχήμα. Συνεπώς κάποιες χαρακτηριστικές ουλές δημιουργούνται στο στήθος, μία κυκλοτερής γύρω από το σύμπλεγμα της θηλής η οποία μπορεί να επεκτείνεται προς τα κάτω και κάποιες φορές φτάνει στην υπομάστιο αύλακα όπου λαμβάνει οριζόντια κατεύθυνση σχηματίζοντας τη χαρακτηριστική “άγκυρα”.

Το πιο κρίσιμο σημείο της αυξητικής μαστοπηξίας είναι οι προεγχειρητικές μετρήσεις και η επιλογή του κατάλληλου ενθέματος κατά την αρχική συμβουλευτική επίσκεψη στο ιατρείο. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο κ. Σαμαράς θα σας καθοδηγήσει λεπτομερώς και θα συζητήσει εκτενώς τις ανησυχίες σας, το επιθυμητό μέγεθος και τις προσδοκίες που έχετε από την επέμβαση.

Θα πραγματοποιήσει την επέμβαση μόνο με ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν φυσικά αποτελέσματα, κατά αναλογία με το σωματότυπο τους. Θα σας περιγράψει τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ενθέματα σιλικόνης, θα συζητήσει την τοποθέτηση του ενθέματος σχετικά με τον μυ του θώρακα σας (μείζον θωρακικός μυς). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο το αρχικό μέγεθος και σχήμα του στήθους σας, το σχήμα και η θέση της θηλής λαμβάνονται υπόψιν.

Από τις αναλυτικές μετρήσεις στο στήθος σας και με ειδικά προπλάσματα σιλικόνης (sizers) καθοδηγούμαστε στην επιλογή του κατάλληλου μέγεθος ενθέματος σιλικόνης. Το τελικό μέγεθος είναι δική σας επιλογή μετά από τις χειρουργικές συμβουλές του κ. Σαμαρά καθώς και την διαδικασία των προεγχειρητικών μετρήσεων.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα, ενώ σε μεγάλες συνδυαστικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για δύο ημέρες.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της αυξητικής ανόρθωσης στήθους;

Να ενισχύσει το μέγεθος και το σχήμα του μαστού αφαιρώντας τη περίσσεια δέρματος και μετακινώντας το σύμπλεγμα της θηλής σε πιο νεανική θέση.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Οι μαστοί και οι θηλές υφίστανται αλλαγές με το χρόνο, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Συνεπώς, το χρονικό σημείο της επέμβασης θα πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Τα αποτελέσματα της αυξητικής μαστοπηξίας αντέχουν στο χρόνο, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η βαρύτητα θα προκαλέσει μία φυσική πτώση των μαστών σε βάθος χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές. Το μέγεθος των ενθεμάτων θα επιβεβαιωθεί τότε για άλλη μία φορά πριν το χειρουργείο

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα μαλακό στηθόδεσμο (χωρίς μπανέλα)  για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη και ταχύτερη αποθεραπεία. Μετά από αυτό το διάστημα θα μπορέσετε να φορέσετε ένα κλασικό στηθόδεσμο προσαρμοσμένο στο νέο σχήμα και μέγεθος του μαστού σας.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν η αυξητική μαστοπηξία πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί από τρεις έως τέσσερις ώρες.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας μαλακός (αθλητικός) στηθόδεσμος (με τις θηλές εκτεθειμένες) τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ο κ. Σαμαράς δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις στην ανόρθωση μαστού, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η περίοδος αποθεραπείας για την αυξητική μαστοπηξία είναι 5 ημέρες, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν περιθώριο απουσίας από την εργασία για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήρως τα χέρια σας και θα σας παρακινούμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σηκώνετε βάρος για τον 1ο μήνα μετά την επέμβαση. Ομοίως, συνίσταται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Η οδήγηση επιτρέπεται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Συστήνεται να τυλίξετε μία πετσέτα γύρω από τη ζώνη ασφαλείας για να απορροφήσει τη πίεση σε περίπτωση επείγοντος φρεναρίσματος.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες. Αρχικά, το στήθος σας θα εμφανίζεται πιο γεμάτο στο άνω μέρος και ελαφρώς πιο σκληρό. Μέσα στους επόμενους 4 μήνες, το στήθος σας θα μαλακώσει και θα αποκτήσει πιο φυσικό σχήμα (ελαφρώς πεσμένο και μαλακό). Αυτή είναι η επίδραση της βαρύτητας στην αυξητική ανόρθωση του στήθους σας.

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η αυξητική ανόρθωση μαστών είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς στη πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους. Οι πιο συχνές πρόωρες αιτίες παραπόνων αφορούν διαταραχές της αισθητικότητας της θηλής,  μελανιές, οίδημα, διαφόρου βαθμού ασυμμετρία και εκροή υγρού από τις τομές (oozing). Όλα αυτά είναι απολύτως αναμενόμενα και θα υποχωρήσουν καθώς οι μαστοί επουλώνονται.

Πιο ασυνήθεις επιπλοκές αφορούν τη λοίμωξη, την αιμορραγία και το σχηματισμό αιματώματος, τη συλλογή υγρού (seroma) και τη καθυστερημένη επούλωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερτροφικές και δύσμορφες ουλές. Η ομάδα του κ. Σαμαρά θα σας παρακολουθεί στενά μετεχγειρητικά για να εντοπίσει οποιαδήποτε ένδειξη από τα παραπάνω ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Η αισθητικότητα της θηλής μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, και κάθε πλευρά μπορεί να έχει ανεξάρτητο αποτέλεμα. Η αισθητικότητα συνήθως επανέρχεται με τη πάροδο του χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Η αιμορραγία είναι ασυνήθης επιπλοκή και παρουσιάζεται ως έντονο πρήξιμο τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Αυτό απαιτεί επιστροφή στο χειρουργείο για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Είναι μία σπάνια επιπλοκή και την αποφεύγουμε με την επιμελή αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Η μόλυνση είναι σπάνια αλλά αν εμφανιστεί μόλυνση γύρω από το ένθεμα, πιθανόν να χρειαστεί να το αφαιρέσουμε. Ο κ. Σαμαράς κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να το αποφύγει αυτό χρησιμοποιώντας τεχνική χωρίς επαφή (no-touch) με ειδικό χωνί (Keller Funnel) και με τη χρήση ειδικών αντιβιοτικών διαλυμάτων γύρω από το ένθεμα και μέσα στη θήκη του μαστού.

Απώλεια της ίδιας της θηλής είναι σπάνια επιπλοκή την οποία πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε. Προκαλείται λόγω διακοπής της αιμάτωσης του συμπλέγματος της θηλής και συσχετίζεται με το κάπνισμα, τη παχυσαρκία ή εξαιρετικά μεγάλα στήθη. Στη περίπτωση που αυτό συμβεί η θηλή θα νεκρωθεί και θα αντικατασταθεί από μία ουλή.

Κάθε ένθεμα σιλικόνης ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης ρικνωτικής κάψας, ωστόσο με τα ενθέματα τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς ο κίνδυνος αυτός είναι ο ελάχιστος δυνατός (< 4% στα 10 έτη).

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι μαστοί σπανίως είναι ακριβώς ίδιοι και κατά την επέμβαση προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτή την ανισομαστία. Ωστόσο, ελάχιστες διαφορές ανάμεσα στους δύο μαστούς μπορεί να παρατηρηθούν μετά την επέμβαση κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Άλλες αναφερόμενες επιπλοκές αφορούν τη ποιότητα της ουλής, διάσπαση αυτής ή εμφάνιση υπερτροφικής ουλής/ χηλοειδούς.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.