Αντικατάσταση ενθεμάτων στήθους

Αντικατάσταση ενθεμάτων στήθους
Η αφαίρεση των ενθεμάτων σιλικόνης από το στήθος πραγματοποιείται για μία σειρά από λόγους, στους οποίους περιλαμβάνονται η ρικνωτική κάψα, η ρήξη του ενθέματος, η αναδίπλωση ή αλλαγές του ιδίου του μαστού και της εμφάνισης του.

Τυπικά, αυτό συμβαίνει κατά τα πρώτα 15 χρόνια από την τοποθέτηση του ενθέματος αλλά μπορεί να διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή και είναι εξαιρετικά λιγότερο συχνό με τα τελευταία ενθέματα 6ης γενιάς. Πράγματι, υπάρχουν ασθενείς με ενθέματα παλαιότερου τύπου για διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 15 ετών χωρίς κανένα πρόβλημα. Συνεπώς, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία καλό είναι να κανονίσετε μία επίσκεψη στον κ. Σαμαρά για να το συζητήσετε.

Τα ενθέματα μπορούν να αφαιρεθούν μόνο, ή η επέμβαση να συνδυαστεί με αντικατάσταση αυτών (με ένα ένθεμα διαφορετικού μεγέθους, άλλης εταιρίας ή διαφορετικής επιφανείας), ή ακόμη και να γίνει συνδυασμός με ανόρθωση στήθους με ή χωρίς ενθέματα σιλικόνης.

Ανάλογα με το λόγο για τον οποίον γίνεται η αφαίρεση ή η αντικατάσταση των ενθεμάτων, η επέμβαση μπορεί να συμπεριλαμβάνει την αφαίρεση της κάψας που σχηματίζεται γύρω από το ένθεμα (capsulectomy) και το σχηματισμό μίας καινούργιας θήκης που θα υποδεχτεί το νέο ένθεμα, συχνά τοποθετώντας το κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ.  

Συνεπώς, η αντικατάσταση του ενθέματος είναι μια επέμβαση κατά την οποία ένα προσεκτικά επιλεγμένο ένθεμα σιλικόνης τοποθετείται στο μαστό για να ενισχύσει τον όγκο και το σχήμα του στήθους. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ίδιας μικρής τομής στην αύλακα κάτω από το μαστό (γνωστή και ως υπομάστιος αύλακα - inframammary fold), από την οποία τοποθετήθηκε το αρχικό ένθεμα. Αν η επέμβαση συνδυαστεί με ανόρθωση στήθους, αναπόφευκτα συμπεριλαμβάνει περισσότερες ουλές. Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική σελίδα για περισσότερες πληροφορίες.

Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αύξηση του όγκου και του σχήματος του στήθους είναι αυτές που αφορούν την μεταφορά λίπους το οποίο αναρροφάται από άλλες περιοχές του σώματος. Αυτή η σελίδα αφορά την αυξητική στήθους με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές οι δύο τεχνικές μπορούν να συνδυαστούν στην υβριδική αυξητική στήθους.

Η αφαίρεση/ αντικατάσταση των ενθεμάτων γίνεται μέσω γενικής αναισθησίας, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις, μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε σπίτι σας την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα, ενώ σε μεγάλες συνδυαστικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για δύο μέρες.

Ενθέματα σιλικόνης

Το πιο κρίσιμο σημείο της αντικατάστασης των ενθεμάτων σιλικόνης είναι οι προεγχειρητικές μετρήσεις και η επιλογή του σωστού νέου ενθέματος κατά την αρχική συμβουλευτική επίσκεψη στο ιατρείο. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο κ. Σαμαράς θα σας καθοδηγήσει λεπτομερώς και θα συζητήσει εκτενώς τις ανησυχίες σας, το επιθυμητό μέγεθος και τις προσδοκίες που έχετε από την επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε το μέγεθος και τον τύπο του ενθέματος που ήδη έχετε στο στήθος σας.

Θα πραγματοποιήσει την επέμβαση μόνο με ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν φυσικά αποτελέσματα, κατά αναλογία με το σωματότυπο τους. Θα σας περιγράψει τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία διακρίνονται σε στρογγυλά και ανατομικά (με σχήμα δακρύου). Επιπλέον, θα συζητήσει την τοποθέτηση του ενθέματος σχετικά με τον μυ του θώρακα σας (μείζον θωρακικός μυς). Κατά τη διάρκεια της αρχικής εξέτασης, το υπάρχον μέγεθος του στήθους σας (και του ενθέματος αν είναι γνωστό), το σχήμα και η θέση της θηλής καταγράφονται λεπτομερώς.

Μετά τις αναλυτικές μετρήσεις στο στήθος σας, ειδικά προπλάσματα σιλικόνης (sizers) χρησιμοποιούνται για να διαλέξετε το κατάλληλο μέγεθος. Το τελικό μέγεθος είναι δική σας επιλογή μετά από τις χειρουργικές συμβουλές του κ. Σαμαρά καθώς και την διαδικασία των προεγχειρητικών μετρήσεων.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της αφαίρεσης/ αντικατάστασης των ενθεμάτων του στήθους;

Να αφαιρέσει ή / και να αντικαταστήσει τα ενθέματα σιλικόνης για μία σειρά από λόγους όπως:

  • Εμφάνιση ρικνωτικής κάψας των ενθεμάτων σιλικόνης
  • Ρήξη των ενθεμάτων
  • Αναδίπλωση των ενθεμάτων
  • Αλλαγές στον ιστό του μαστού ή στην εμφάνιση
  • Αλλαγή των ενθεμάτων λόγω της επιφανείας αυτών (τυπικά από τραχείας επιφάνειας σε λεία)

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Οι μαστοί και οι θηλές υφίστανται αλλαγές με το χρόνο, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Συνεπώς, το χρονικό σημείο της επέμβασης θα πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Τα αποτελέσματα της αντικατάστασης των ενθεμάτων αντέχουν στο χρόνο όταν επιλέγονται τα κατάλληλου μεγέθους ενθέματα και διατηρείται η υπομάστιος αύλακα, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η βαρύτητα θα προκαλέσει μία φυσική πτώση των μαστών σε βάθος χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί κάποιες τις καλύτερες εταιρείες ενθέματων παγκοσμίως, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό (FDA και CE marks αντίστοιχα). Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα ενθέματα είναι απολύτως ασφαλή αλλά μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής από 10 έως 40 χρόνια. Η Mentor αναφέρει 4% ρίσκο ρικνωτικής κάψας και 3.3% ρίσκο ρήξης του ενθέματος σε μία περίοδο 10 ετών. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νέα αφαίρεση του ενθέματος με τη συνοδό κάψα και αντικατάσταση με ένα καινούργιο.
 
Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές. Το μέγεθος των ενθεμάτων θα επιβεβαιωθεί τότε για άλλη μία φορά πριν το χειρουργείο.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα μαλακό στηθόδεσμο (χωρίς μπανέλα)  για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη και ταχύτερη αποθεραπεία. Μετά από αυτό το διάστημα θα μπορέσετε να φορέσετε ένα κλασικό στηθόδεσμο προσαρμοσμένο στο νέο σχήμα και μέγεθος του μαστού σας.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν πρόκειται να γίνει μόνο αφαίρεση των ενθεμάτων η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Κάθε επιπλέον παρέμβαση (αντικατάσταση, δημιουργία νέας θήκης, αφαίρεση της κάψας, ανόρθωση κλπ) εννοείται πως προσθέτει χρόνο στο χειρουργείο.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας μαλακός (αθλητικός) στηθόδεσμος τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ο κ. Σαμαράς δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις στην αφαίρεση των ενθεμάτων του μαστού, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η περίοδος αποθεραπείας για την αντικατάσταση των ενθεμάτων μαστού είναι 5 ημέρες, ακόμη και κατά την τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον μυ. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήρως τα χέρια σας και θα σας παρακινούμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σηκώνετε βάρος για τον 1ο μήνα μετά την επέμβαση. Ομοίως, συνίσταται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Η οδήγηση επιτρέπεται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Συστήνεται να τυλίξετε μία πετσέτα γύρω από τη ζώνη ασφαλείας για να απορροφήσει τη πίεση σε περίπτωση επείγοντος φρεναρίσματος.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα (σε περίπτωση αντικατάστασης) θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες. Αρχικά, το στήθος σας θα εμφανίζεται πιο γεμάτο στο άνω μέρος και ελαφρώς πιο σκληρό. Μέσα στους επόμενους 4 μήνες, το στήθος σας θα μαλακώσει και θα αποκτήσει πιο φυσικό σχήμα (ελαφρώς πεσμένο και μαλακό).

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η αφαίρεση / αντικατάσταση των ενθεμάτων των μαστών είναι μία συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς στη πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους. Αυτοί αφορούν κάποια δυσφορία, διαταραχές της αισθητικότητας της θηλής, μόλυνση, κίνδυνο αιμορραγίας, διαφόρου βαθμού ασυμμετρία, εμφάνιση ρικνωτικής κάψας, ρήξη του ενθέματος και ψηλαφητή αναδίπλωση (rippling).

Η αισθητικότητα της θηλής μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, και κάθε πλευρά μπορεί να έχει ανεξάρτητο αποτέλεμα. Η αισθητικότητα συνήθως επανέρχεται με τη πάροδο του χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Η μόλυνση είναι σπάνια αλλά αν εμφανιστεί μόλυνση γύρω από το ένθεμα, πιθανόν να χρειαστεί να το αφαιρέσουμε. Ο κ. Σαμαράς κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να το αποφύγει αυτό χρησιμοποιώντας τεχνική χωρίς επαφή (no-touch) με ειδικό χωνί (Keller Funnel) και με τη χρήση ειδικών αντιβιοτικών διαλυμάτων γύρω από το ένθεμα και μέσα στη θήκη του μαστού.

Η αιμορραγία είναι ασυνήθης επιπλοκή και παρουσιάζεται ως έντονο πρήξιμο τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Αυτό απαιτεί επιστροφή στο χειρουργείο για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Είναι μία σπάνια επιπλοκή και την αποφεύγουμε με την επιμελή αιμόσταση κατά τη δημιουργία της θήκης που θα βάλουμε το ένθεμα.  

Κάθε ένθεμα σιλικόνης ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης ρικνωτικής κάψας, ωστόσο με τα ενθέματα τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς ο κίνδυνος αυτός είναι ο ελάχιστος δυνατός (<4% στα 10 έτη).

Άλλες αναφερόμενες επιπλοκές αφορούν τη ποιότητα της ουλής, διάσπαση αυτής ή εμφάνιση υπερτροφικής ουλής / χηλοειδούς.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας.