Βοτουλινική Τοξίνη / Botulinum Toxin

botox
Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να εντοπίζουμε πιο βαθείς, πιο ευκρινείς ρυτίδες στο πρόσωπο μας, ακόμη και όταν δεν κάνουμε κάποια συγκεκριμένη έκφραση.

Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της γήρανσης και ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία.

Στην κλινική μας, χρησιμοποιούμε τη βοτουλινική τοξίνη (Botox®, Dysport®) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λεπτών έως και μεσαίας βαρύτητας γραμμών και ρυτίδων. Η βοτουλινική τοξίνη δρα μπλοκάροντας το νευρικό σήμα και συνεπώς χαλαρώνοντας τους υποκείμενους μύες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση αυτών των ρυτίδων, δίνοντας μία πιο απαλή όψη.

Η θεραπεία στρατηγικά στοχεύει σε ομάδες μυών οι οποίες ευθύνονται για κάποιες από τις χαρακτηριστικές ρυτίδες του προσώπου, προκαλώντας τη προσωρινή χαλάρωση τους. Οι συνήθεις ρυτίδες στις οποίες στοχεύουμε είναι αυτές του μετώπου, του μεσόφρυου (ανάμεσα στα φρύδια) και στα πλάγια του ματιού στο λεγόμενο πόδι της χήνας (Crow’s feet). Λιγότερο συχνά αντιμετωπίζουμε τις ρυτίδες στη μύτη όταν γελάμε (Bunny lines), τις κάθετες ρυτίδες στο στόμα (Barcode - γραμμές καπνιστή) ή και τις κάθετες γραμμές του λαιμού (platysma bands).

Επιπλέον, η βοτουλινική τοξίνη έχει εγκριθεί από τον FDA (Food and Drug Administration, USA) για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας της μασχάλης. Ομοίως, έχει ένδειξη για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας στις παλάμες και στα πέλματα.

Η βοτουλινική τοξίνη έχει επιπλέον την ένδειξη για τη θεραπεία του τριγμού των οδόντων (bruxism). Στη περίπτωση αυτή, στρατηγικά μπλοκάρουμε τη κινητικότητα του μασσητήρα μυός, ο οποίος ευθύνεται για τη πάθηση.

 

The experience

Η ενδεδειγμένη θεραπεία θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας κατά την αρχική επίσκεψη στο ιατρείο του κ. Σαμαρά, όπου θα σας παρέχει όλες τις λεπτομέρειες χωρίς να έχετε καμία υποχρέωση να υποβληθείτε στη θεραπεία που σας προτείνει.

Οι ενέσιμες θεραπείες πραγματοποιούνται στη state-of-the-art κλινική LACLINIC, στο Κολωνάκι, είτε την ημέρα της αρχικής επίσκεψης είτε σε δεύτερο χρόνο εάν θέλετε να το σκεφτείτε. Η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας.

Ανάλογα με τις περιοχές που θα γίνει η έγχυση, τυπικά δεν χρειάζεται αναισθησία, αλλά μπορεί να επιλέξετε να έχετε κάποια μορφή τοπικού αναισθητικού όπως κάποια αναισθητική κρέμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης επιστρέφουν στην εργασία τους ή τις καθημερινές δραστηριότητες την ίδια ημέρα.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος των έγχυσης βοτουλινικής τοξίνης;

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για να απαλύνει τις δυναμικές ρυτίδες του προσώπου σας, δίνοντας μία χαλαρή, ανανεωμένη όψη ενώ διατηρούνται τα φυσικά χαρακτηριστικά και κίνηση του προσώπου σας.

Πόσες ενέσεις θα χρειαστούν;

Αυτό εξαρτάται από τις περιοχές που σας απασχολούν, τις προτεραιότητες σας και την αρχική εκτίμηση από τον κ. Σαμαρά.

Τυπικά, σε κάθε μυική ομάδα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ενέσεις. Η έγχυση γίνεται με εξαιρετικά μικρές βελόνες και η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Η δράση της τοξίνης εμφανίζεται μετά από δύο με τρεις ημέρες και η πλήρης επίδραση είναι εμφανής στις δύο εβδομάδες.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Η νευροτοξίνη δρα μπλοκάροντας τα νευρικά σήματα προς τους μύες τους οποίους επιθυμούμε να χαλαρώσουμε. Ανάλογα με τη περιοχή στην οποία έγινε η θεραπεία, τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου τρεις με τέσσερις μήνες καθώς η κινητικότητα των μυών αρχίζει σταδιακά να επιστρέφει.  

Συστήνεται λοιπόν να επαναλάβετε τη θεραπεία στους τέσσερις μήνες εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε τα αποτελέσματα της.

Πριν προχωρήσετε στην έγχυση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον κ. Σαμαρά.

Τι θα συμβεί την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο;

Κατά τη συμβουλευτική επίσκεψη ο κ. Σαμαράς θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό και θα εκτιμήσει εάν είστε κατάλληλος ασθενής για την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσει μία πλήρη ανάλυση του προσώπου σας, εξηγώντας ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για την έγχυση και γιατί.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η νευροτοξίνη δεν είναι κατάλληλα για όλους τους ασθενείς. Θεωρούνται μη ασφαλή για εγκύους, θηλάζουσες μητέρες και για ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από νευρομυικές παθήσεις και εάν λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα. Όλα τα παραπάνω θα αναλυθούν κατά την αρχική επίσκεψη.

Επιπλέον, κάποιες πιο εξειδικευμένες τεχνικές, όπως χειρουργική αναγέννηση του προσώπου, (facial rejuvenation) μπορεί να είναι πιο ενδεδειγμένες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εάν είστε κατάλληλη για έγχυση botox, ο κ. Σαμαράς θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας καλέσει να υπογράψετε μία φόρμα συγκατάθεσης για την πρώτη φορά που θα υποβληθείτε στη θεραπεία.

Οι ενέσιμες θεραπείες πραγματοποιούνται είτε την ημέρα της αρχικής επίσκεψης είτε σε δεύτερο χρόνο εάν θέλετε να το σκεφτείτε περισσότερο. Την ημέρα της έγχυσης θα ληφθούν κλινικές φωτογραφίες μετά την υπογραφή της φόρμας συγκατάθεσης.

Εάν φοράτε make up θα αφαιρεθεί και μπορεί να εφαρμοσθεί τοπική αναισθητική κρέμα, εάν το επιθυμείτε.

Μετά την έγχυση θα σας δοθούν οδηγίες και θα μπορέσετε να αποχωρήσετε από την κλινική όταν νιώθετε άνετα.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η διάρκεια του έγχυσης εξαρτάται από το πόσες περιοχές αντιμετωπίζουμε. Συνήθως κυμαίνεται από 10 έως 30 λεπτά.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο που χρειάζεται η κρέμα αναισθητικού για να δράσει οπότε σε αυτή τη περίπτωση η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα τοπικό αναισθητικό με τη μορφή κρέμας μπορεί να εφαρμοσθεί ώστε να νιώθετε πιο άνετα.

Στην αποθεραπεία μπορεί να νιώσετε κάποια ενόχληση στην περιοχή της έγχυσης την ίδια ημέρα, η οποία ελαχιστοποιείται με την εφαρμογή κρύων επιθεμάτων (κομπρέσες) μετά τη θεραπεία.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Ουσιαστικά πρόκειται για θεραπεία lunchtime, δηλαδή μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε όσο κάνετε διάλειμμα από την εργασία σας για μεσημεριανό. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αποθεραπεία και μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας και την εργασία σας άμεσα.

Υπάρχει ένα θεωρητικό ρίσκο εμφάνισης εκχυμώσεων (μελανιές) αλλά καθώς ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί εξαιρετικά μικρές βελόνες, το ρίσκο αυτό ελαχιστοποιείται.

Συστήνουμε να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για 24 ώρες μετά τη θεραπεία. Επιπλέον, συστήνουμε να αποφύγετε να κάνετε μασάζ στις περιοχές που έγινε η έγχυση, το καυτό μπάνιο ή τη χρήση σάουνας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Σε αυτές περιλαμβάνονται κάποια ενόχληση τοπικά, μόλυνση, εκχυμώσεις, ασυμμετρία ή την εμφάνιση βλεφαρόπτωσης.

Ο κ. Σαμαράς είναι εκπαιδευμένος χειρουργός του προσώπου (facial plastic surgeon), με άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής και των τεχνικών που χρειάζονται ώστε να αποφεύγονται τέτοιες επιπλοκές.