Ανόρθωση γλουτών / Upper and lower body lift

Ανόρθωση γλουτών
Η ανόρθωση γλουτών (lower body lift) είναι μια χειρουργική επέμβαση σχεδιασμένη να αφαιρεί το πλεονάζον, χαλαρό δέρμα και λίπος από την περιοχή της μέσης, πάνω από τους γλουτούς (γνωστή και ως σωσίβιο).

Συντελεί σε μία ουλή η οποία εκτείνεται πάνω από τους γλουτούς και καταλήγει στη μέση, ενώ συχνά συνεχίζει προς τα εμπρός πάνω από τους μηρούς. Ελαττώνει σημαντικά τη περίσσεια δέρματος και λίπους αλλά δύναται να ανορθώσει και τους γλουτούς πολύ αποτελεσματικά.

Η ανόρθωση του άνω μέρους του κορμού (upper body lift) είναι μια χειρουργική επέμβαση σχεδιασμένη να αφαιρεί τη περίσσεια δέρματος και λίπους από το άνω μέρος της πλάτης, στο ύψος του στηθόδεσμου. Καταλήγει σε μία ουλή η οποία εκτείνεται κατά μήκος της πλάτης (στο ύψος όπου θα βρισκόταν ο στηθόδεσμος) ενώ μπορεί να συνεχίζει προς τα εμπρός στη μασχάλη ή στο θώρακα μέχρι τη περιοχή του στήθους. Ελαττώνει τη περίσσεια δέρματος και λίπους αλλά επιπλέον ανορθώνει και επιπεδώνει τις αναδιπλώσεις του δέρματος στη πλάτη με εξαιρετικά αποτελέσματα.  

Και οι δύο επεμβάσεις αφορούν κυρίως ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί μαζική απώλεια βάρους. Μπορούν να συνδυαστούν με επεμβάσεις όπως η λιποαναρρόφηση ή η κοιλιοπλαστική, οπότε και μιλάμε για 3600 ανόρθωση κορμού. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με ανόρθωση και/ή αυξητική στήθους.

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία και αν δεν συνδυαστούν με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα, ενώ σε μεγάλες συνδυαστικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για δύο μέρες.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της ανόρθωσης γλουτών / άνω μέρους του κορμού;

Να ελαττώσει τη περίσσεια του χαλαρού δέρματος και λίπους από την κατώτερη και την ανώτερη περιοχή της πλάτης, να ανορθώσει τους γλουτούς και να επιπεδώσει τις αναδιπλώσεις του δέρματος δημιουργώντας ένα ομαλό περίγραμμα.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Το σώμα μας υφίσταται αλλαγές με την ηλικία, την πρόσληψη/ απώλεια βάρους, την άσκηση ή μετά από εγκυμοσύνες.

Εάν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε πιάσει το στόχο σας καθώς περαιτέρω απώλεια βάρους μετά την επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον χαλάρωση του δέρματος.

Τα αποτελέσματα της ανόρθωσης αντέχουν στο χρόνο, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Συνήθως θα χρειαστεί να φορέσετε έναν ελαστικό κορσέ για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη της περιοχής και ταχύτερη αποθεραπεία.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν πραγματοποιείται μεμονωμένα κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας ελαστικός κορσές τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Στην ανόρθωση γλουτών θα νιώθετε κάποια τάση οπότε θα σας είναι δύσκολο να σκύψετε κατά τις πρώτες ημέρες οπότε η μέση σας μπορεί να αρχίσει να πονάει. Αυτό είναι αναμενόμενο και θα αφεθεί πλήρως μόλις αρχίσετε να σκύβετε και να κινητοποιήστε πιο ελεύθερα.

Ο κ. Σαμαράς συνήθως δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις στις ανορθώσεις κορμού, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Οι ανορθώσεις κορμού είναι μεγάλες επεμβάσεις συνεπώς η περίοδος αποθεραπείας διαρκεί 2 εβδομάδες. Σε όλο αυτό το διάστημα θα μπορείτε να κινητοποιείστε πλήρως και θα ενθαρρύνουμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Θα πρέπει να φοράτε τον ελαστικό κορσέ για 4 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο χρυσός κανόνας είναι η αποφυγή άρσης βάρους και της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες.

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η ανόρθωση γλουτών και η ανόρθωση του άνω μέρους του κορμού είναι πολύ συχνές επεμβάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται επιτυχώς σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχουν συγκεκριμένους κινδύνους.

Στις συχνές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται οι μελανιές, το οίδημα, κάποια δυσφορία, συλλογή υγρού (seroma), ασυμμετρία, dog ear (προεξοχές στο πέρας της ουλής), διάσπαση του τραύματος και υποχωρούν καθώς οι περιοχές αρχίζουν να επουλώνονται. Άλλες ασυνήθεις επιπλοκές συμπεριλαμβάνουν τη μόλυνση, το σχηματισμό αιματώματος, τη καθυστερημένη επούλωση και τη διαταραχή της αισθητικότητας της περιοχής.

Η μόλυνση είναι σπάνια, και οι περισσότερες μολύνσεις είναι ήσσονος σημασίας και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και/ή παροχέτευση. Οι σοβαρές μολύνσεις είναι σπάνιες και συνήθως εμφανίζονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως οι καπνιστές, οι υπέρβαροι και αυτούς με συγκεκριμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η αιμορραγία είναι ασυνήθης επιπλοκή και συνήθως χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις για την έξοδο όποιας συλλογής αίματος και/ή υγρού στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται συνήθως την επόμενη ημέρα πριν το εξιτήριο από την κλινική.

Οι θρόμβοι είναι επίσης σπάνιοι και η πιθανότητα εμφάνισης τους μειώνεται περαιτέρω με την άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο.

Υπάρχει μια πιθανότητα κακής επούλωσης μετά το χειρουργείο η οποία οδηγεί σε πιο εμφανής ουλές. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά σε καπνιστές (μαζί με τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις) για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες διακοπής του καπνίσματος πριν και μετά το χειρουργείο.
Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας.

  • Related Procedures