Θεραπεία υπεριδρωσίας

 Θεραπεία υπεριδρωσίας
Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα, η οποία αποκαλείται υπεριδρωσία, είναι μία πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός παράγει περισσότερο ιδρώτα από αυτό που χρειάζεται για τη φυσιολογική θερμορύθμιση του σώματος.

Η υπεριδρωσία μπορεί να αφορά ολόκληρο το σώμα ή συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα, το πρόσωπο ή/ και το τριχωτό της κεφαλής. Είναι μία συνηθισμένη πάθηση αλλά συχνά έχει μεγάλη επίπτωση στη ζωή των ασθενών που πάσχουν από αυτή.

Η θεραπεία γίνεται με βοτουλινική τοξίνη (Botox®, Dysport®), η οποία χορηγείται με πολλαπλούς μικροσκοπικούς νυγμούς (ενέσεις) στους ιδρωτοποιούς αδένες ώστε να μειωθεί η δραστηριότητα τους. Ως αποτέλεσμα έχουμε τη δραματική μείωση της έκκρισης ιδρώτα ή ακόμη και τη πλήρη διακοπή, η οποία κυριολεκτικά μεταμορφώνει τη καθημερινότητα των ασθενών και αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους.

Η βοτουλινική τοξίνη έχει εγκριθεί από τον FDA (Food and Drug Administration, USA) για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας της μασχάλης. Ομοίως, έχει ένδειξη για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας στις παλάμες και στα πέλματα.

Σύμφωνα με μελέτες, η υπεριδρωσία επηρεάζει περίπου το 2-3% του πληθυσμού, από τους οποίους λιγότεροι από το 40% αναζητούν ιατρική βοήθεια. Η πάθηση αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη και μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με μη-χειρουργική επέμβαση, δίνοντας σας στεγνό, απαλό δέρμα και αυτοπεποίθηση στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Με την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης αναστέλλεται το νευρικό σήμα το οποίο διεγείρει την έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους ανθρώπους που γυμνάζονται τακτικά και στις μετεμμηνοπαυσιακες γυναίκες που υποφέρουν από εξάψεις (hot flushes).

The experience

Η ενδεδειγμένη θεραπεία θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας κατά την αρχική επίσκεψη στο ιατρείο του κ. Σαμαρά, όπου θα σας παρέχει όλες τις λεπτομέρειες χωρίς να έχετε καμία υποχρέωση να υποβληθείτε στη θεραπεία που σας προτείνει.

Οι ενέσιμες θεραπείες πραγματοποιούνται στη state-of-the-art κλινική LACLINIC, στο Κολωνάκι, είτε την ημέρα της αρχικής επίσκεψης είτε σε δεύτερο χρόνο εάν θέλετε να το σκεφτείτε. Η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας.

Ανάλογα με τις περιοχές που θα γίνει η έγχυση, μπορεί να επιλέξετε να έχετε κάποια μορφή τοπικού αναισθητικού όπως κάποια αναισθητική κρέμα ή να σας γίνει ένα νευρικό block.

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης για υπεριδρωσία επιστρέφουν στην εργασία τους ή τις καθημερινές δραστηριότητες την ίδια ημέρα.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο γίνεται η θεραπεία της υπεριδρωσίας;

Χορηγείται βοτουλινική τοξίνη (Botox®, Dysport®) στους ιδρωτοποιούς αδένες της περιοχής που πάσχει μέσω μίας πολύ μικρής βελόνης. Η βοτουλινική τοξίνη δρα παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση των χημικών σημάτων που διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες να παράγουν ιδρώτα.

Πόσες περιοχές μπορούν να αντιμετωπισθούν για υπεριδρωσία;

Οι συνηθέστερες περιοχές που πάσχουν είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές.

Ο κ. Σαμαράς θα εκτιμήσει την κατάσταση σας και θα σας καθοδηγήσει σε ένα θεραπευτικό πλάνο.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους για τρεις με έξι μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας προκειμένου να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

Πριν προχωρήσετε στην έγχυση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον κ. Σαμαρά.

Τι θα συμβεί την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο;

Κατά τη συμβουλευτική επίσκεψη ο κ. Σαμαράς θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό και θα εκτιμήσει εάν είστε κατάλληλος ασθενής για την έγχυση βοτουλινικής τοξίνης ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσει μία πλήρη ανάλυση του προβλήματος σας, εξηγώντας ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για την έγχυση και γιατί.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η νευροτοξίνη δεν είναι κατάλληλα για όλους τους ασθενείς. Θεωρούνται μη ασφαλή για εγκύους, θηλάζουσες μητέρες και για ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από νευρομυικές παθήσεις και εάν λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα. Όλα τα παραπάνω θα αναλυθούν κατά την αρχική επίσκεψη.

Εάν είστε κατάλληλη για έγχυση βοτουλινικής τοξίνης, ο κ. Σαμαράς θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας καλέσει να υπογράψετε μία φόρμα συγκατάθεσης για την πρώτη φορά που θα υποβληθείτε στη θεραπεία.

Οι ενέσιμες θεραπείες πραγματοποιούνται είτε την ημέρα της αρχικής επίσκεψης είτε σε δεύτερο χρόνο εάν θέλετε να το σκεφτείτε περισσότερο.

Πριν τη θεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί τοπική αναισθητική κρέμα ή να γίνει αναισθητικό block των νεύρων (ιδίως για τη θεραπεία της παλάμης).

Η διάρκεια της έγχυσης εξαρτάται από το πόσες περιοχές αντιμετωπίζουμε. Ακολούθως, θα σας δοθούν οδηγίες και θα μπορέσετε να αποχωρήσετε από την κλινική όταν νιώθετε άνετα.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα τοπικό αναισθητικό με τη μορφή κρέμας μπορεί να εφαρμοσθεί ώστε να νιώθετε πιο άνετα ή να γίνει αναισθητικό block των νεύρων (ιδίως για τη θεραπεία της παλάμης).

Στην αποθεραπεία μπορεί να νιώσετε κάποια ενόχληση ή να εμφανίσετε μελανιές στην περιοχή της έγχυσης την ίδια ημέρα, η οποία ελαχιστοποιείται με την εφαρμογή κρύων επιθεμάτων (κομπρέσες) μετά τη θεραπεία.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Ουσιαστικά πρόκειται για θεραπεία lunchtime, δηλαδή μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε όσο κάνετε διάλειμμα από την εργασία σας για μεσημεριανό. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αποθεραπεία και μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας και την εργασία σας άμεσα.

Εξαίρεση αποτελεί η θεραπεία των παλαμών με τη χρήση αναισθητικού block των νεύρων το οποίο χρειάζεται δυο με τρεις ώρες για να υποχωρήσει πριν να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας ξανά.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Σε αυτές περιλαμβάνονται κάποια ενόχληση τοπικά, μόλυνση, εκχυμώσεις, καθυστερημένο οίδημα ή αλλεργική αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο.

Στη θεραπεία της υπεριδρωσίας στις παλάμες μπορεί να εμφανιστεί ήπια μυική αδυναμία η οποία υποχωρεί μετά από δύο με τρεις εβδομάδες. Εάν δεν εκτελείτε βαριά χειρωνακτική εργασία δεν θα σας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στη συνέχιση των δραστηριοτήτων σας.