Αιδοιοπλαστική / Labiaplasty

Αιδοιοπλαστική
Η αιδοιoπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση σχεδιασμένη να διορθώσει την υπερτροφία των χειλέων του αιδοίου, η οποία μπορεί να αφορά μόνο τα μικρά χείλη και/ ή τα μεγάλα, να είναι αμφοτερόπλευρη ή (συνηθέστερα) μονόπλευρη.

Πολλές γυναίκες μετά την εφηβική ηλικία αποκτούν ανησυχία για την εικόνα των έξω γεννητικών οργάνων, σε κάποιες περιπτώσεις το να φέρουν στενά ρούχα προκαλεί δυσφορία ενώ η σεξουαλική επαφή παύει να είναι ευχάριστη εμπειρία λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης. Κάποιες ασθενείς διαλέγουν την αιδοιοπλαστική καθώς τα έξω γεννητικά τους όργανα αλλάξανε σχήμα ή μέγεθος μετά από ένα τοκετό ή όταν η φυσιολογική γήρανση του δέρματος προκάλεσε την απώλεια τόνου του δέρματος με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερο.

Ο βασικός σκοπός της επέμβασης είναι να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που αναφέραμε, να διορθώσει την εμφάνιση της περιοχής και να επιτρέψει στους ασθενείς να ανακτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Η αιδοιοπλαστική πραγματοποιείται αφαιρώντας τον πλεονάζον ιστό από τα μικρά χείλη του αιδοίου ώστε να είναι πιο συμμετρικά με τα μεγάλα χείλη. Στη συνέχεια οι τομές κλείνονται και τα μικρά χείλη αναδιαμορφώνονται ώστε να σχηματίσουν ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, ακουμπώντας στην έσω επιφάνεια των μεγάλων χειλέων.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας.

 

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της αιδοιοπλαστικής;

Να ελαττώσει τη περίσσεια των ιστών των μικρών χειλέων του αιδοίου ώστε τα εξωτερικά γεννητικά όργανα να αποκτήσουν ομαλό περίγραμμα το οποίο θα τονώσει τη χαμένη αυτοπεποίθηση της ασθενούς.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου κυμαίνεται από 1 έως 1.5 ώρα.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα. Θα είστε σε θέση να εκτελέσετε το μεγαλύτερο ποσοστό των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η αιδοιοπλαστική είναι μία μικρή επέμβαση συνεπώς η περίοδος αποθεραπείας διαρκεί 2-3 ημέρες. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να περπατήσετε και να επιστρέψετε στις περισσότερες δραστηριότητες.

Ο χρυσός κανόνας είναι η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 2 εβδομάδες και της σεξουαλικής επαφής για 4 εβδομάδες.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες.

Μετά τους δύο μήνες οι ουλές είναι πρακτικά αόρατες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Λόγω της πολύς καλής αιμάτωση της περιοχής, η επέμβαση συνήθως επουλώνεται εξαιρετικά και οι ουλές είναι δυσδιάκριτες. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους.

Στις συχνές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται οι μελανιές, το οίδημα και η ασυμμετρία και υποχωρούν καθώς οι περιοχές αρχίζουν να επουλώνονται. Άλλες ασυνήθεις επιπλοκές συμπεριλαμβάνουν τη μόλυνση, την απώλεια αισθητικότητας, την εμφάνιση δυσχρωμίας, τη καθυστερημένη επούλωση και τη νέκρωση του δέρματος.

Υπάρχει μια πιθανότητα κακής επούλωσης μετά το χειρουργείο. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά σε καπνιστές (μαζί με τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις) για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες διακοπής του καπνίσματος πριν και μετά το χειρουργείο.  

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι επόμενες εγκυμοσύνες και τοκετοί όπως και μεγάλες διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της επέμβασης οπότε το χρονικό σημείο που θα κάνετε το χειρουργείο πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά.