Ανόρθωση προσώπου

Ανόρθωση προσώπου
Η ανόρθωση προσώπου (ή αλλιώς λίφτινγκ) στοχεύει στη διόρθωση πολλών από τα σημεία γήρανσης του προσώπου όπως οι πτωτικές παρειές, η απώλεια όγκου του προσώπου, οι αύλακες ανάμεσα στη μύτη και το στόμα (ρινοχειλικές αύλακες - nasolabial folds), οι γραμμές ανάμεσα στο στόμα και το πηγούνι (marionette lines) και το πτωτικό σαγόνι (jowls). Το λίφτινγκ πετυχαίνει τη διόρθωση των παραπάνω σημείων στηρίζοντας τους πτωτικούς ιστούς και αφαιρώντας το πλεονάζον δέρμα.

Η τομή τοποθετείται επιμελώς μπροστά από τη τριχογραμμή στους κροτάφους (ή εντός αυτής κάποιες φορές) και επεκτείνεται προς τα κάτω έμπροσθεν της πτυχής του αυτιού, γύρω από το λοβίο και ακολούθως πίσω από το αυτί προς τα επάνω έως το τριχωτό της κεφαλής. Μέσω αυτής της τομής διενεργείται η αποκόλληση του δέρματος και του ισχυρού υποκείμενου συνδετικού ιστού που καλείται SMAS (superficial muscoloaponeurotic system).

Ο κ. Σαμαράς έχει εκπαιδευτεί στο en-block facelift (όπου το δέρμα και το SMAS παρασκευάζονται ως ένα σύμπλεγμα) από τους πρωτεργάτες αυτής της τεχνικής Dr J Van der Meulen και Dr Jeroen Stevens, στα πλαίσια του Ολλανδικού Προγράμματος εκπαίδευσης στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική του προσώπου (DAFPRS - Dutch Aesthetic Facial Plastic & Reconstructive Surgery Fellowship).

Το SMAS συσφίγγεται και ασφαλίζεται με ειδικά εσωτερικά ράμματα σε ισχυρά, σταθερά σημεία του προσώπου το οποίο δίνει και τη μακροβιότητα στο facelift και μαζί του συμπαρασύρει και αναρτά και το υπερκείμενο δέρμα. Ακολούθως αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και συρράπτεται η τομή. Με το τρόπο αυτό αποφεύγονται οι μεγάλες αποκολλήσεις ιστών οι οποίες προκαλούν εκτεταμένα οιδήματα και μεγαλύτερη περίοδο αποθεραπείας.

Η ανόρθωση του προσώπου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με ανόρθωση του λαιμού (neck lift), brow lift, άνω/ κάτω βλεφαροπλαστική ή άλλες θεραπείες αναγέννησης του προσώπου όπως αποκατάσταση του όγκου του με λιπομεταφορά.

Το facelift συνήθως πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία, πηγαίνετε δηλαδή σπίτι σας την ίδια ημέρα.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος του λίφτινγκ προσώπου;

Να απαλύνει τα σημάδια της γήρανσης.

Τα σημάδια αυτά είναι οι πτωτικές παρειές, η απώλεια όγκου του προσώπου, οι αύλακες ανάμεσα στη μύτη και το στόμα (ρινοχειλικές αύλακες - nasolabial folds), οι γραμμές ανάμεσα στο στόμα και το πηγούνι (marionette lines) και το πτωτικό σαγόνι (jowls).

Το facelift υποστηρίζει τους πτωτικούς ιστούς του προσώπου και αφαιρεί το πλεονάζον δέρμα.
Συστήνεται να φέρετε φωτογραφίες σας από νεότερη ηλικία κατά την επίσκεψη σας στο ιατρείο του κ. Σαμαρά προκειμένου να συζητήσετε του στόχους της επέμβασης και να βοηθήσουν ως σημείο αναφοράς.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Καθώς μεγαλώνουμε το πρόσωπο μας χάνει όγκο λόγω της απώλειας στήριξης από τις οστικές δομές και της ατροφίας των μαλακών μορίων. Επιπλέον, υφίσταται τη συνεχή επίδραση της βαρύτητας.

Αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν τα χαρακτηριστικά σημάδια της γήρανσης.

Τα αποτελέσματα του λίφτινγκ αντέχουν στη πάροδο του χρόνου αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε θα εξακολουθούν να επιδρούν στην εμφάνιση του προσώπου και αυτό θα πρέπει να το έχετε υπόψιν σας. Η επίδραση αυτή διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί οπότε τα αποτελέσματα είναι εξατομικευμένα και διαφέρουν σε βάθος χρόνου.

Συνδυαστικές επεμβάσεις και πιο εκτεταμένα χειρουργεία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αποθεραπείας αλλά και αποτελέσματα που διαρκούν περισσότερο στο χρόνο.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν το facelift πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί 3-4 ώρες.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα. Οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις του προσώπου είναι αναμενόμενες.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε μία τάση στο πρόσωπο σας.

Ο κ. Σαμαράς τοποθετεί ένα μαλακό πιεστικό επίδεσμο γύρω από το πρόσωπο σας για τη μείωση του οιδήματος και τη ταχύτερη αποθεραπεία. Συνήθως δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Το facelift θεωρείται μεγάλη επέμβαση οπότε η αποθεραπεία είναι δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας θα μπορείτε να κινητοποιήστε πλήρως και θα σας ενθαρρύνουμε να το κάνετε. Επιπλέον, συστήνουμε να κοιμάστε χρησιμοποιώντας 2-3 μαξιλάρια για να ανυψώνεται το κεφάλι σας και να μειώνεται πιο άμεσα το οίδημα.  

Συστήνουμε επιπλέον να αποφεύγετε το σκύψιμο, την έντονη σωματική δραστηριότητα ή την ανύψωση βάρους για 2 εβδομάδες.

Ο πιεστικός επίδεσμος (και οι παροχετεύσεις αν υπάρχουν) αφαιρούνται τη 2η μετεγχειρητική ημέρα οπότε και μπορείτε να πλύνετε προσεκτικά τα μαλλιά σας. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

Κάποιες περιοχές του προσώπου μπορεί να τις αισθάνεστε μουδιασμένες αλλά η αισθητικότητα επιστρέφει μετά από μερικές εβδομάδες.

Μια ελαφριά υπερδιόρθωση επιδιώκεται οπότε τα τελικά αποτελέσματα θα είναι εμφανή στους 6 μήνες.

Η τελική εμφάνιση της εξωτερικής ουλής θα είναι στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν κάποια δυσφορία, κίνδυνο λοίμωξης, αιμορραγίας, επίμονου οιδήματος, ασυμμετρία, παραμόρφωση του λοβίου του ωτός, κάκωση νεύρου με περιοχές μειωμένης αισθητικότητας ή αδυναμίας των μυών, υποτροπή των σημαδιών γήρανσης του προσώπου και περιοχές απώλειας του μαλλιών ή εμφανείς ουλές εντός του τριχωτού της κεφαλής.  

Οι καπνιστές εμφανίζουν καθυστερημένη επούλωση και χειρότερη ποιότητα των ουλών σε γενικές γραμμές.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά την ύφεση του οιδήματος και των εκχυμώσεων υπολογίζονται στις 2 εβδομάδες. Αυτό ωστόσο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.