Βραχιονοπλαστική

Βραχιονοπλαστική - Arm lift
Η βραχιονοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση σχεδιασμένη να αφαιρεί το πλεονάζον και πτωτικό δέρμα από τους βραχίονες.

Η γήρανση και η απώλεια βάρους, ιδιαίτερα όταν είναι απόρροια βαριατρικού χειρουργείου (επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας), αφήνουν τους ασθενείς να αισθάνονται απογοήτευση για τις περιοχές του βραχίονα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια φυσικά τονισμένη περιοχή, αφαιρώντας το ανεπιθύμητο πλεονάζον δέρμα ώστε οι βραχίονες να αποκτήσουν πιο σφριγηλό και ομαλό περίγραμμα.

Η βραχιονοπλαστική πραγματοποιείται μέσω μίας τομής στην έσω επιφάνεια του βραχίονα η οποία μπορεί να εκτείνεται από τη περιοχή της μασχάλης μέχρι τον αγκώνα, αναλόγως της σοβαρότητας της χαλάρωσης του δέρματος. Η περίσσεια του δέρματος μαζί με το ανεπιθύμητο λίπος αφαιρούνται και με αυτό το τρόπο επιτυγχάνουμε ένα αισθητικά άρτιο σχήμα στο βραχίονα. Η περιοχή στη συνέχεια συρράπτεται αφήνοντας μία ουλή στην έσω επιφάνεια του βραχίονα η οποία θα χρειαστεί περίπου 18 μήνες για λάβει τη τελική της μορφή.

Σε κάποιες περιπτώσεις η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση προκειμένου να πετύχουμε ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Σε ασθενείς με μικρότερου βαθμού χαλάρωση, η τομή μπορεί να περιορίζεται στη περιοχή της μασχάλης το οποίο τη καθιστά ακόμη πιο δυσδιάκριτη.

Η βραχιονοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση σε άλλες περιοχές του σώματος ή με άλλες επεμβάσεις του κορμού όπως κοιλιοπλαστική ή η ανόρθωση μηρών. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ανόρθωση και/ή αυξητική στήθους.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και αν δεν συνδυαστεί με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα, ενώ σε μεγάλες συνδυαστικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για δύο μέρες.  

 

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της βραχιονοπλαστικής;

Να ελαττώσει τη περίσσεια του χαλαρού, πτωτικού δέρματος από τη περιοχή των βραχιόνων και να δημιουργήσει ένα πιο σφριγηλό και ομαλό περίγραμμα.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Το σώμα μας υφίσταται αλλαγές με την ηλικία, την πρόσληψη/ απώλεια βάρους, την άσκηση ή μετά από εγκυμοσύνες.

Εάν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε πιάσει το στόχο σας καθώς περαιτέρω απώλεια βάρους μετά τη βραχιονοπλαστική μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον χαλάρωση του δέρματος.

Τα αποτελέσματα της βραχιονοπλαστικής αντέχουν στο χρόνο, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Συνήθως θα χρειαστεί να φορέσετε ένα ελαστικό μανίκι για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη της περιοχής και ταχύτερη αποθεραπεία.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν πραγματοποιείται μεμονωμένα κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες.  

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένα ελαστικό μανίκι τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Τα χέρια σας κάτω από τον αγκώνα είναι πιθανόν να πρηστούν και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό το οίδημα μπορεί να σας προκαλέσει ένα αίσθημα βάρους και κάποια ενόχληση οπότε συστήνεται να σηκώνετε τα χέρια σας περιοδικά πάνω από το κεφάλι σας ώστε να μειώσετε αυτό το πρήξιμο.

Ο κ. Σαμαράς συνήθως δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις στην βραχιονοπλαστική, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η βραχιονοπλαστική είναι μία μεγάλη επέμβαση συνεπώς η περίοδος αποθεραπείας διαρκεί 1 εβδομάδα. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας και θα σας ενθαρρύνουμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Θα παρατηρήσετε κάποιο πρήξιμο στα χέρια σας και περιστασιακά θα νιώθετε ένα μούδιασμα στα δάχτυλα σας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και υποχωρεί με την περιστασιακή ανύψωση των χεριών σας. Θα πρέπει να φοράτε το ελαστικό μανίκι για 4 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο χρυσός κανόνας είναι η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες.

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η βραχιονοπλαστική είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους.

Στις συχνές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται οι μελανιές, το πρήξιμο των χεριών και το μούδιασμα και υποχωρούν καθώς οι περιοχές αρχίζουν να επουλώνονται. Άλλες ασυνήθεις επιπλοκές συμπεριλαμβάνουν τη μόλυνση, το σχηματισμό αιματώματος, τη καθυστερημένη επούλωση και τη διαταραχή της αισθητικότητας της περιοχής.

Η μόλυνση είναι σπάνια, και οι περισσότερες μολύνσεις είναι ήσσονος σημασίας και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και/ή παροχέτευση. Οι σοβαρές μολύνσεις είναι σπάνιες και συνήθως εμφανίζονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως οι καπνιστές, οι υπέρβαροι και αυτούς με συγκεκριμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Οι θρόμβοι είναι επίσης σπάνιοι και η πιθανότητα εμφάνισης τους μειώνεται περαιτέρω με την άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο.

Υπάρχει μια πιθανότητα κακής επούλωσης μετά το χειρουργείο η οποία οδηγεί σε πιο εμφανής ουλές. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά σε καπνιστές (μαζί με τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις) για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες διακοπής του καπνίσματος πριν και μετά το χειρουργείο.

Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν κάποια δυσφορία, συλλογή υγρού (seroma), οιδήματα, ασυμμετρία, dog ear (προεξοχές στο πέρας της ουλής), διάσπαση του τραύματος, υπερτροφία της ουλής ή εμφάνιση χηλοειδούς.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας.

  • Related Procedures