Ανάπλαση δέρματος με CO2 fractional LASER

CO2 fractional laser skin resurfacing
Σε αντίθεση με τις κλασικές τεχνικές ανάπλασης του δέρματος, το fractional CO2 laser είναι μία μη-επεμβατική μέθοδος η οποία στοχεύει σε ένα ποσοστό του δέρματος που θεραπεύουμε κάθε φορά.

Αυτό μειώνει δραματικά το χρόνο αποθεραπείας και επούλωσης για τους ασθενείς, ενώ παράλληλα δίνει εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το fractional CO2 laser δρα δημιουργώντας ελεγχόμενο μικρό-τραυματισμό στο δέρμα και η “μαγεία” εμφανίζεται κατά την διαδικασία της επούλωσης. Αντί να έχουμε εκτεταμένη καταστροφή όλης της επιφάνειας του δέρματος, η τεχνολογία του fractional laser δημιουργεί ένα μωσαϊκό (pixilated) τραυματισμό με μικροσκοπικές μικρο-θερμικές ζώνες (micro-thermal zones). Ο τραυματισμός αυτός διεγείρει τη διαδικασία της επούλωσης με τη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ενώ ταυτόχρονα επουλώνονται αυτές οι μικροσκοπικές ζώνες τραύματος από το παρακείμενο υγιές δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι μία ανανεωμένη επιδερμίδα με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας.

Το fractional CO2 laser χρησιμοποιείται για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, τους διογκωμένους πόρους, ενώ επιπλέον μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσχρωμίες. Διεισδύοντας στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, οι μικρό-θερμικές ζώνες τραύματος εξαλείφουν τα κύτταρα της επιδερμίδας που έχουν εναπόθεση χρωστικής ενώ διεγείρουν την επούλωση και την αντικατάσταση με υγιή κύτταρα. Παράλληλα με τη βελτίωση των δυσχρωμιών, η διέγερση των ινοβλαστών με τη παραγωγή κολλαγόνου βελτιώνει τον τόνο και την υφή του δέρματος αντιμετωπίζοντας παθήσεις όπως η χαλάρωση του δέρματος και οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Με το fractional CO2 laser μπορούμε να αντιμετωπίσουμε περιοχές όπως το πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ, το θώρακα και τα χέρια. Καθώς κάθε φορά προκαλούμε μερικό τραυματισμό της επιφάνειας του δέρματος, για τα καλύτερα αποτελέσματα απαιτείται σειρά συνεδριών. Τυπικά κάθε περιοχή χρειάζεται 3-5 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 28 ημερών.

Τα συστήματα laser, συμπεριλαμβανομένου του fractional CO2 laser είναι μηχανήματα των οποίων η χρήση πρέπει να επιτηρείται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο ώστε να εξασφαλίζεται ότι θεραπεύεται η σωστή περιοχή, με τη σωστή ένταση της δέσμης φωτός. Όλοι οι ασθενείς στη LACLINIC εξετάζονται ενδελεχώς από τον κ. Σαμαρά και καθορίζεται το θεραπευτικό πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο μηχανισμός του fractional LASER;

Το fractional CO2 laser είναι μία τεχνολογία αιχμής για την ανάλαση του δέρματος χωρίς τις μακρές αποθεραπείες που απαιτούσαν οι παραδοσιακές τεχνικές ανάπλασης. Βελτιώνει την εμφάνιση στοχεύοντας σε ένα μικρό ποσοστό του δέρματος κάθε φορά, με χιλιάδες μικροσκοπικές ζώνες τραύματος που έχουν την έκταση μίας τελείας. Αυτές οι ζώνες είναι γνωστές ως μικρο-θερμικές ζώνες και είναι αυτές που διεγείρουν την επούλωση μέσω της κλασματικής φωτοθερμόλυσης (fractional photothermolysis).

Με αυτό το τρόπο, ο παρακείμενος ιστός από τις μικρο-θερμικές ζώνες δεν υφίσταται τραυματισμό και έτσι επιταχύνεται δραματικά η επούλωση. Κατά τη φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης το σώμα παράγει νέα, υγιή δερματικά κύτταρα στις στήλες όπου τα κύτταρα είχαν καταστραφεί από το laser.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Καθώς κάθε φορά προκαλούμε μερικό (κλασματικό) τραυματισμό της επιφάνειας του δέρματος, για τα καλύτερα αποτελέσματα απαιτείται σειρά συνεδριών. Τυπικά κάθε περιοχή χρειάζεται 3-5 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 28 ημερών.

Τι παθήσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με το fractional CO2 laser;

Μία αναλυτική συζήτηση με τον κ. Σαμαρά θα σας καθοδηγήσει στις περιοχές που είναι κατάλληλες για θεραπεία. Καθώς το fractional CO2 laser προκαλεί μόνο κλασματικό τραυματισμό, είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση περιοχών όπως στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ, το θώρακα και τα χέρια.

Εφαρμόζεται για να βελτιώσει τη ποιότητα και την υφή του δέρματος, τις λεπτές γραμμές, τους διογκωμένους πόρους, τις ραγάδες αλλά και τις δυσχρωμίες (πανάδες, κηλίδες).

Πριν προχωρήσετε στην έγχυση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον κ. Σαμαρά.

Ποτέ θα δω τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας ποικίλουν αναλόγως της αρχικής ποιότητας του δέρματος και του βαθμού του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Η σύνθεση του κολλαγόνου ξεκινάει αμέσως και το δέρμα θα αρχίσει να είναι πιο απαλό και σφριγηλό από τη 1η συνεδρία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα βελτιώνονται έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου θεραπείας.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Πριν τη συνεδρία θα σας εφαρμοσθεί τοπική αναισθητική κρέμα για να νιώθετε πιο άνετα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα αισθάνεστε ένα ήπιο κάψιμο στις περιοχές που περνάει η ακτίνα φωτός του laser. Αυτό αυξάνεται με τα περάσματα, αλλά καθώς το δέρμα ψύχεται γίνεται εύκολα ανεκτό.

Ποια είναι η αποθεραπεία;

Το δέρμα σας θα είναι ελαφρώς κοκκινισμένο για τις πρώτες 2-4 ημέρες ενώ μπορεί να εμφανίσετε ήπιο οίδημα (πρήξιμο). Θα σας δοθούν οδηγίες για να εφαρμόζετε ειδική αναπλαστική κρέμα στο σπίτι η οποία επιταχύνει την αποθεραπεία.

Είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντιηλιακής προστασίας υψηλού δείκτη (SPF 50+) καθημερινά μέχρι  και δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των συνεδριών.