Αυξητική στήθους

Αυξητική στήθους
Η αυξητική στήθους είναι μια επέμβαση κατά την οποία ένα προσεκτικά επιλεγμένο ένθεμα σιλικόνης τοποθετείται στο μαστό για να ενισχύσει τον όγκο και το σχήμα του στήθους. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται μέσω μίας μικρής τομής στην αύλακα κάτω από το μαστό (γνωστή και ως υπομάστιος αύλακα - inframammary fold). Είναι μία από τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως.

Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αύξηση του όγκου και του σχήματος του στήθους είναι αυτές που αφορούν την μεταφορά λίπους το οποίο αναρροφάται από άλλες περιοχές του σώματος. Αυτή η σελίδα αφορά την αυξητική στήθους με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές οι δύο τεχνικές μπορούν να συνδυαστούν στην υβριδική αυξητική στήθους.

Η αυξητική στήθους γίνεται μέσω γενικής αναισθησίας, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις, μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε σπίτι σας την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα, ενώ σε μεγάλες συνδυαστικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για δύο μέρες.  

Το πιο κρίσιμο σημείο της επέμβασης είναι οι προεγχειρητικές μετρήσεις και η επιλογή του κατάλληλου ενθέματος κατά την αρχική συμβουλευτική επίσκεψη στο ιατρείο. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο κ. Σαμαράς θα σας καθοδηγήσει λεπτομερώς και θα συζητήσει εκτενώς τις ανησυχίες σας, το επιθυμητό μέγεθος και τις προσδοκίες που έχετε από την επέμβαση.

Θα πραγματοποιήσει την επέμβαση μόνο με ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν φυσικά αποτελέσματα, κατά αναλογία με το σωματότυπο τους. Θα σας περιγράψει τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία διακρίνονται σε στρογγυλά και ανατομικά (με σχήμα δακρύου). Επιπλέον, θα συζητήσει την τοποθέτηση του ενθέματος σχετικά με τον μυ του θώρακα σας (μείζον θωρακικός μυς). Πάνω από το μυ (υπό τον αδένα του μαστού), κάτω από το μυ, σε ασθενείς με πολύ λεπτό δέρμα και κίνδυνο ορατού ενθέματος (υπό μυική τοποθέτηση) ή την πιο σύγχρονη τεχνική στην οποία το πλάνο είναι διπλό καθώς το άνω ήμισυ του ενθέματος καλύπτεται από τον μυ ενώ το κάτω ήμισυ από τον μαζικό αδένα (dual plane). Στη περίπτωση αυτή συνδυάζονται τα πλεονεκτήματα και των δύο τεχνικών, δηλαδή έχουμε καλύτερη κάλυψη του ενθέματος και καλύτερη ανόρθωση του μαστού.

Αυξητική στήθους

Η τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται μέσω μίας μικρής τομής στη μασχάλη, στη θηλή ή συνηθέστερα στην υπομάστιο αύλακα. Γίνονται αναλυτικές μετρήσεις στο στήθος σας και ειδικά προπλάσματα σιλικόνης (sizers) χρησιμοποιούνται για να διαλέξετε το κατάλληλο μέγεθος. Το τελικό μέγεθος είναι δική σας επιλογή μετά από τις χειρουργικές συμβουλές του κ. Σαμαρά καθώς και την διαδικασία των προεγχειρητικών μετρήσεων.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της αυξητικής στήθους;

Να ενισχύσει το μέγεθος αλλά και το σχήμα του μαστού.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Οι μαστοί και οι θηλές υφίστανται αλλαγές με το χρόνο, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Συνεπώς, το χρονικό σημείο της επέμβασης θα πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Τα αποτελέσματα της αυξητικής μαστού αντέχουν στο χρόνο όταν επιλέγονται τα κατάλληλου μεγέθους ενθέματα και διατηρείται η υπομάστιος αύλακα, αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε νωρίτερα αναπόφευκτα επηρεάζουν τους ιστούς σε βάθος χρόνου.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η βαρύτητα θα προκαλέσει μία φυσική πτώση των μαστών σε βάθος χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί κάποιες τις καλύτερες εταιρείες ενθέματων παγκοσμίως, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό (FDA και CE marks αντίστοιχα). Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα ενθέματα είναι απολύτως ασφαλή αλλά μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής από 10 έως 40 χρόνια. Η Mentor αναφέρει 4% ρίσκο ρικνωτικής κάψας και 3.3% ρίσκο ρήξης του ενθέματος σε μία περίοδο 10 ετών. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση του ενθέματος με τη συνοδό κάψα και αντικατάσταση με ένα καινούργιο.
 
Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα μαλακό στηθόδεσμο (χωρίς μπανέλα)  για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη και ταχύτερη αποθεραπεία. Μετά από αυτό το διάστημα θα μπορέσετε να φορέσετε ένα κλασικό στηθόδεσμο προσαρμοσμένο στο νέο σχήμα και μέγεθος του μαστού σας.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν η αυξητική μαστού πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί από 60 έως 90 λεπτά.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένας μαλακός (αθλητικός) στηθόδεσμος τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ο κ. Σαμαράς δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις στην αυξητική μαστού, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η περίοδος αποθεραπείας για την αυξητική μαστού είναι 5 ημέρες, ακόμη και κατά την τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον μυ. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήρως τα χέρια σας και θα σας παρακινούμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σηκώνετε βάρος για τον 1ο μήνα μετά την επέμβαση. Ομοίως, συνίσταται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες.

Η οδήγηση επιτρέπεται μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Συστήνεται να τυλίξετε μία πετσέτα γύρω από τη ζώνη ασφαλείας για να απορροφήσει τη πίεση σε περίπτωση επείγοντος φρεναρίσματος.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 μήνες. Αρχικά, το στήθος σας θα εμφανίζεται πιο γεμάτο στο άνω μέρος και ελαφρώς πιο σκληρό. Μέσα στους επόμενους 4 μήνες, το στήθος σας θα μαλακώσει και θα αποκτήσει πιο φυσικό σχήμα (ελαφρώς πεσμένο και μαλακό).

Οι ουλές σας αρχικά θα είναι σκληρές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να “σβήνουν”, παρόλο που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως. Οι ουλές θα λάβουν την τελική τους εμφάνιση στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η αυξητική μαστών είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς στη πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους. Αυτοί αφορούν κάποια δυσφορία, διαταραχές της αισθητικότητας της θηλής, μόλυνση, κίνδυνο αιμορραγίας, διαφόρου βαθμού ασυμμετρία, εμφάνιση ρικνωτικής κάψας, ρήξη του ενθέματος και ψηλαφητή αναδίπλωση (rippling).

Η αισθητικότητα της θηλής μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, και κάθε πλευρά μπορεί να έχει ανεξάρτητο αποτέλεμα. Η αισθητικότητα συνήθως επανέρχεται με τη πάροδο του χρόνου. Αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Η μόλυνση είναι σπάνια αλλά αν εμφανιστεί μόλυνση γύρω από το ένθεμα, πιθανόν να χρειαστεί να το αφαιρέσουμε. Ο κ. Σαμαράς κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να το αποφύγει αυτό χρησιμοποιώντας τεχνική χωρίς επαφή (no-touch) με ειδικό χωνί (Keller Funnel) και με τη χρήση ειδικών αντιβιοτικών διαλυμάτων γύρω από το ένθεμα και μέσα στη θήκη του μαστού.

Η αιμορραγία είναι ασυνήθης επιπλοκή και παρουσιάζεται ως έντονο πρήξιμο τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Αυτό απαιτεί επιστροφή στο χειρουργείο για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Είναι μία σπάνια επιπλοκή και την αποφεύγουμε με την επιμελή αιμόσταση κατά τη δημιουργία της θήκης που θα βάλουμε το ένθεμα.  

Κάθε ένθεμα σιλικόνης ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης ρικνωτικής κάψας, ωστόσο με τα ενθέματα τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς ο κίνδυνος αυτός είναι ο ελάχιστος δυνατός (<4% στα 10 έτη).

Άλλες αναφερόμενες επιπλοκές αφορούν τη ποιότητα της ουλής, διάσπαση αυτής ή εμφάνιση υπερτροφικής ουλής/ χηλοειδούς.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας.