Ανόρθωση οφρύων

Ανόρθωση οφρύων
Η ανόρθωση οφρύων είναι μία επέμβαση η οποία διορθώνει τη θέση των πτωτικών φρυδιών, αντιστρέφοντας την επίδραση του γήρατος και της βαρύτητας τα οποία δίνουν μια μόνιμη “κουρασμένη” η “θλιμμένη” όψη.

Η τεχνική εκτελείται είτε με μία προσέγγιση εν είδει κλειδαρότρυπας (ενδοσκοπική επέμβαση) η οποία περιλαμβάνει μικρές τομές εντός του τριχωτού της κεφαλής και στο όριο αυτού είτε με ανοικτή επέμβαση η οποία περιλαμβάνει μικρές τομές αμέσως πάνω από το όριο των οφρύων. Αυτό που γίνεται είναι να ασφαλίζουμε τα φρύδια σε μία πιο νεανική θέση αλλά και να διαμορφώνουμε το σχήμα αυτών, όπου αυτό απαιτείται.  

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τοπική (κυρίως στην ανοικτή τεχνική) είτε με γενική αναισθησία και γίνεται στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας.

Η ανόρθωση οφρύων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις του προσώπου όπως face/neck lift, βλεφαροπλαστική ή άλλες θεραπείες αναγέννησης του προσώπου όπως λιποαναρρόφηση του λαιμού ή ακόμη και αποκατάσταση του όγκου του προσώπου με λιπομεταφορά.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της ανόρθωσης οφρύων;

Να επανατοποθετήσει και να αλλάξει το σχήμα των οφρύων. Ανορθώνει τα φρύδια για να σας δώσει μία πιο νεανική, ξεκούραστη όψη ενώ ταυτόχρονα απαλύνει τις ρυτίδες του μετώπου.  

Συστήνεται να φέρετε φωτογραφίες σας από νεότερη ηλικία κατά την επίσκεψη σας στο ιατρείο του κ. Σαμαρά προκειμένου να συζητήσετε του στόχους της επέμβασης και να βοηθήσουν ως σημείο αναφοράς.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Καθώς μεγαλώνουμε το πρόσωπο μας χάνει όγκο λόγω της απώλειας στήριξης από τις οστικές δομές και της ατροφίας των μαλακών μορίων. Επιπλέον, υφίσταται τη συνεχή επίδραση της βαρύτητας.

Αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν τα χαρακτηριστικά σημάδια της γήρανσης.

Τα αποτελέσματα της ανόρθωσης οφρύων αντέχουν στη πάροδο του χρόνου αλλά οι παράγοντες που αναφέραμε θα εξακολουθούν να επιδρούν στην εμφάνιση αυτών και αυτό θα πρέπει να το έχετε υπόψιν σας.

Η επίδραση αυτή διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί οπότε τα αποτελέσματα είναι εξατομικευμένα και διαφέρουν σε βάθος χρόνου.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν η ανόρθωση οφρύων πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί 90 λεπτά.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα. Οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια είναι αναμενόμενες.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε μια τάση στο μέτωπο σας.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η ανόρθωση οφρύων θεωρείται μικρή επέμβαση οπότε η αποθεραπεία είναι μία εβδομάδα. Για τις πρώτες δύο ημέρες συστήνουμε να εφαρμόζετε προσεκτικά παγοκύστες για τη μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων.

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας θα μπορείτε να κινητοποιήστε πλήρως και θα σας ενθαρρύνουμε να το κάνετε. Επιπλέον, συστήνουμε να κοιμάστε χρησιμοποιώντας 2-3 μαξιλάρια για να ανυψώνεται το κεφάλι σας και να μειώνεται πιο άμεσα το οίδημα.  

Συστήνουμε επιπλέον να αποφεύγετε το σκύψιμο, την έντονη σωματική δραστηριότητα ή την ανύψωση βάρους για 2 εβδομάδες.

Όλα τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα, ωστόσο το οίδημα και οι εκχυμώσεις ενδέχεται να επιμείνουν για δύο εβδομάδες ή σπανίως περισσότερο.

Μπορεί να υπάρχουν περιοχές υπαισθησίας (μειωμένης αίσθησης) στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά η αισθητικότητα επιστρέφει μετά από λίγες εβδομάδες.

Μια ελαφριά υπερδιόρθωση επιδιώκεται οπότε τα τελικά αποτελέσματα θα είναι εμφανή στους 4 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν κάποια δυσφορία, κίνδυνο λοίμωξης, αιμορραγίας, επίμονου οιδήματος, ασυμμετρία, κάκωση νεύρου με περιοχές μειωμένης αισθητικότητας, υποτροπή της πτώσης των φρυδιών, περιοχές αλωπεκίας (απώλεια τριχών) στο τριχωτό και εμφανείς ουλές.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά την ύφεση του οιδήματος και των εκχυμώσεων υπολογίζονται στις 2 εβδομάδες. Αυτό ωστόσο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.

  • Related Procedures