Ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική
Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται είτε για λειτουργικούς λόγους (προβλήματα αναπνοής) είτε για αισθητικούς. Συχνά τα προβλήματα αυτά συνυπάρχουν και αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα.

Οι αλλαγές στο σχήμα της μύτης και οι τεχνικές για τη βελτίωση της αναπνοής πραγματοποιούνται μέσω μίας μικρής τομής στη στυλίδα (η “γέφυρα” δέρματος ανάμεσα στους ρώθωνες) η οποία συνοδεύεται από εσωτερικές τομές.

Αυτή η τομή μας δίνει πρόσβαση στις εσωτερικές δομές της ρινός οι οποίες περιλαμβάνουν τα οστά και τους χόνδρους που καθορίζουν τόσο την αναπνοή όσο και την εμφάνιση της μύτης. Μεταβολές στο διάφραγμα και την έσω ρινική βαλβίδα επιτρέπουν τη βελτίωση της αναπνοής και συμπεριλαμβάνονται στη λεγόμενη λειτουργική ρινοπλαστική. Συχνά χόνδρος προστίθεται, αφαιρείται ή χειραγωγείται αναλόγως του προβλήματος και του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Κάποιες φορές (συνήθως σε επανεπεμβάσεις ρινοπλαστικής) χρειάζεται να δανειστούμε χόνδρινα  ή οστέινα μοσχεύματα από άλλες περιοχές του σώματος, συνηθέστερα από το αυτί ή κάποιο πλευρό.

Η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις του προσώπου όπως face/neck lift, βλεφαροπλαστική ή άλλες θεραπείες του προσώπου όπως λιποαναρρόφηση του λαιμού ή ακόμη και αποκατάσταση του όγκου του προσώπου με λιπομεταφορά.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλη επέμβαση μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της ρινοπλαστικής;

Να ενισχύσει την εμφάνιση της μύτης αλλά και να βελτιώσει την αναπνοή.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Καθώς μεγαλώνουμε η μύτη υφίσταται κάποιες αλλαγές ως επακόλουθο αλλαγών στα οστά του προσώπου. Γίνεται πιο πλατιά και το ακρορίνιο (nasal tip) πέφτει. Οι αλλαγές αυτές ειναι ανεπαίσθητες.

Τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής λοιπόν αντέχουν στο χρόνο, παρά τις αλλαγές που επισημάναμε νωρίτερα.

Ο κ. Σαμαράς ενισχύει τις κρίσιμες δομές της μύτης οι οποίες θα υποστηρίξουν σταθερά το σχήμα της νέας σας μύτης σε βάθος χρόνου.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν η ρινοπλαστική πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί από δύο έως τρεις ώρες. Αυτό κάποιες φορές ποικίλει αναλόγως από τη πολυπλοκότητα της περίπτωσης (επανεπεμβάσεις διαρκούν περισσότερο).

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα. Οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις γύρω από τα μάτια είναι αναμενόμενες.

Ένας σκληρός εξωτερικός νάρθηκας τοποθετείται πάνω από τη μύτη σας για να βοηθήσει στην υποστήριξη και εσωτερικοί νάρθηκες σιλικόνης τοποθετούνται για να βοηθήσουν στην αναπνοή στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η ρινοπλαστική θεωρείται μεγάλη επέμβαση οπότε η αποθεραπεία είναι δύο εβδομάδες. Για τις πρώτες δύο ημέρες συστήνουμε να εφαρμόζετε προσεκτικά παγοκύστες για τη μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων.

Αντιβιοτική αλοιφή θα σας χορηγηθεί για να εφαρμόζετε στα εξωτερικά ράμματα στη στυλίδα για τις πρώτες 7 ημέρες.

Οι εσωτερικοί νάρθηκες αφαιρούνται τη 4η μετεγχειρητική ημέρα ενώ τα ράμματα την 7η.  

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας θα μπορείτε να κινητοποιήστε πλήρως και θα σας ενθαρρύνουμε να το κάνετε. Επιπλέον, συστήνουμε να κοιμάστε χρησιμοποιώντας 2-3 μαξιλάρια για να ανυψώνεται το κεφάλι σας και να μειώνεται πιο άμεσα το οίδημα.  

Συστήνουμε επιπλέον να αποφεύγετε το σκύψιμο, την έντονη σωματική δραστηριότητα ή την ανύψωση βάρους για 2 εβδομάδες.

Το πρήξιμο από την επέμβαση αργεί να υποχωρήσει πλήρως και υπολογίζεται η πλήρης ύφεση του περίπου 1 χρόνο μετά τη ρινοπλαστική, οπότε τότε θα είναι εμφανές το τελικό αποτέλεσμα. Το ακρορίνιο είναι η τελευταία περιοχή που θα ξεπρηστεί.

Η τελική εμφάνιση της εξωτερικής ουλής θα είναι στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν κάποια δυσφορία, κίνδυνο λοίμωξης, αιμορραγίας, επίμονου οιδήματος, ασυμμετρία, ανωμαλίες στο περίγραμμα, παρατεταμένες διαταραχές της αναπνοής, δακρύρροια, νέκρωση του δέρματος ή εμφανή ουλή.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά την ύφεση του οιδήματος και των εκχυμώσεων υπολογίζονται στις 2 εβδομάδες. Αυτό ωστόσο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Παρατεταμένο οίδημα έως και 1 χρόνο μετά την επέμβαση είναι συχνό φαινόμενο για αυτό και τα τελικά αποτελέσματα είναι εμφανή σε αυτό το στάδιο.

Σπανίως οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στην όσφρηση (ανοσμία) και επιπλοκές που σχετίζονται με την γενική αναισθησία όπως αναπνευστικές επιπλοκές και εν τω βάζει φλεβοθρόμβωση (DVT).

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και τη διακοπή του καπνίσματος.