Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική
Η χειρουργική διόρθωση των αφεστώτων ώτων (πεταχτά αυτιά) ή ωτοπλαστική πραγματοποιείται για να τοποθετήσουμε τα αυτιά πιο κοντά στο κεφάλι, στη σωστή ανατομική τους θέση. Η πάθηση μπορεί να αφορά είτε το ένα αυτί ή και τα δύο.

Η τομή σχεδιάζεται επιμελώς στη πτυχή του δέρματος στο πίσω μέρος του αυτιού, ανάμεσα σε αυτό και το κεφάλι και μας δίνει πρόσβαση σε όλες τις δομές του αυτιού που πρέπει να αλλάξουμε χωρίς να αφήνει εμφανείς ουλές.

Οι δομές που πάσχουν και επηρεάζουν την εξωτερική εμφάνιση του αυτιού είναι οι χόνδροι. Η τροποποίηση της εμφάνισης του ωτός πραγματοποιείται είτε με ειδικές τεχνικές χάραξης του χόνδρου είτε με ειδικά ράμματα ή ακόμη με συνδυασμό αυτών των τεχνικών.

Η ωτοπλαστική συνήθως πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, εκτός αν αφορά παιδιά οπότε και γίνεται υπό γενική αναισθησία. Ωστόσο, σε αυτή τη περίπτωση η επέμβαση διενεργείται μετά τη πλήρη ανάπτυξη των αυτιών η οποία ολοκληρώνεται μετά την ηλικία των 7 ετών. Σε κάθε περίπτωση, δεν απαιτείται νοσηλεία το οποίο σημαίνει ότι πηγαίνετε σπίτι σας την ίδια ημέρα.

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της ωτοπλαστικής;

Να ενισχύσει την εμφάνιση των αυτιών μειώνοντας τη προβολή τους από το κεφάλι αλλά και να βελτιώσει το σχήμα τους.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Μετά την επέμβαση της διόρθωσης των αφεστώτων ώτων, ένας προστατευτικός επίδεσμος τοποθετείται γύρω από το κεφάλι για την 1η εβδομάδα και ακολούθως εφαρμόζεται μία ειδική ελαστική κορδέλα η οποία θα φέρεται το βράδυ για τις επόμενες 6 εβδομάδες. Ο σκοπός είναι να προστατέψουμε την διόρθωση από ανεπιθύμητες κινήσεις και πιέσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν δεν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, τότε το πρόβλημα μπορεί να υποτροπιάσει.

Συνεπώς, τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής αντέχουν στη διάρκεια του χρόνου αρκεί να τηρήσετε τις προστατευτικές οδηγίες κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες.

Ο κ. Σαμαράς φροντίζει να υποστηρίζει τις κρίσιμες δομές του αυτιού (εκτός από το να αλλάζει τα χαρακτηριστικά που σας απασχολούν) ώστε το νέο σχήμα των αυτιών να παραμείνει σταθερό στη πάροδο του χρόνου.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Όταν η ωτοπλαστική πραγματοποιείται χωρίς άλλες επεμβάσεις διαρκεί 90-120 λεπτά, και για τα δύο αυτιά.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα. Οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις γύρω από τα αυτιά είναι αναμενόμενες.

Θα έχετε ένα πιεστικό επίδεσμο γύρω από τα αυτιά και το κεφάλι σας ο οποίος θα παραμείνει για μία εβδομάδα.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η ωτοπλαστική θεωρείται μικρή επέμβαση οπότε η αποθεραπεία είναι μία εβδομάδα. Για τις πρώτες δύο ημέρες συστήνουμε να κοιμάστε ανάσκελα και όχι στο πλάι για να αποφύγετε κάποια πίεση στα αυτιά σας.

Ο πιεστικός επίδεσμος αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα και έκτοτε εφαρμόζεται μία ειδική ελαστική κορδέλα η οποία θα φέρεται το βράδυ για τις επόμενες 6 εβδομάδες προκειμένου να προστατέψει τα αυτιά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.  

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας θα μπορείτε να κινητοποιήστε πλήρως και θα σας ενθαρρύνουμε να το κάνετε. Επιπλέον, συστήνουμε να κοιμάστε χρησιμοποιώντας 2-3 μαξιλάρια για να ανυψώνεται το κεφάλι σας και να μειώνεται πιο άμεσα το οίδημα.  

Συστήνουμε επιπλέον να αποφεύγετε το σκύψιμο, την έντονη σωματική δραστηριότητα ή την ανύψωση βάρους για 2 εβδομάδες. Αθλήματα με σωματική επαφή πρέπει να αποφεύγονται για 8 εβδομάδες.

Όλα τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα, ωστόσο το οίδημα και οι εκχυμώσεις ενδέχεται να επιμείνουν για δύο εβδομάδες ή σπανίως περισσότερο.

Τα αυτιά σας θα λάβουν το τελικό τους σχήμα στον ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Η τελική εμφάνιση της εξωτερικής ουλής θα είναι στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν κάποια δυσφορία, κίνδυνο λοίμωξης, αιμορραγίας, επίμονου οιδήματος, ασυμμετρία, ανωμαλίες στο περίγραμμα και υποτροπή του προβλήματος, κυρίως όταν δεν εφαρμόζεται η προστατευτική κορδέλα τα βράδια.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά την ύφεση του οιδήματος και των εκχυμώσεων υπολογίζονται στις 2 εβδομάδες. Αυτό ωστόσο ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας και την εφαρμογή προστασίας.