Λιποαναρρόφηση - Λιπογλυπτική

Λιποαναρρόφηση - Λιπογλυπτική / Liposuction - Liposculpting
Η λιποαναρρόφηση είναι μία επέμβαση η οποία πραγματοποιείται για να αφαιρέσει ανεπιθύμητο λίπος από περιοχές του σώματος επιτρέποντας μας να λαξεύσουμε το σώμα σε μία διαδικασία που αποκαλείται λιπογλυπτική.

Πολλοί ασθενείς διαλέγουν τη λιποαναρρόφηση για να δώσουν ένα πιο ομαλό σχήμα και περίγραμμα στο σώμα τους απομακρύνοντας το επίμονο λίπος από περιοχές μέσω της αναρρόφησης, τυπικά γύρω από τη κοιλιά, στα “ψωμάκια”, το “σωσίβιο”, τους μηρούς, τους γλουτούς, τους βραχίονες κλπ.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι τεχνική απώλειας βάρους, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με ένα υγιές διαιτολόγιο για τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Η λιποαναρρόφηση περιλαμβάνει τη διάνοιξη μικρών (3-4mm) τομών σε κρυμμένα σημεία στο σώμα και την έγχυση ένος ειδικού διαλύματος υγρού το οποίο αναισθητοποιεί τη περιοχή και διαλύει τα λιποκύτταρα τα οποία στη συνέχεια αναρροφώνται με πολύ λεπτές κάνουλες. Όταν ο επιθυμητός όγκος λίπους έχει αφαιρεθεί, η κάνουλα χρησιμοποιείται για να διαλύσει τα υπόλοιπα λιποκύτταρα προκειμένου να εξομαλύνει την κατανομή του λίπους καθιστώντας το περίγραμμα της περιοχής πιο ομαλό.

Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί δύο συστήματα υποβοηθούμενης λιποαναρρόφησης, το Microaire (PAL - Power assisted liposuction) και το VASER (Vibration Amplification of Sound Energy at Resonance), τα οποία στις ενδεδειγμένες περιπτώσεις πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες πρόσληψης λίπους επιτρέποντας τη διενέργεια high definition liposculpting.

Το λίπος το οποίο αναρροφάται κατά τη λιποαναρρόφηση μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μέσω αυτόλογης μεταμόσχευσης (fat grafting) για να ενισχύσει τον όγκο του μαστού ή διάφορων άλλων σημείων του σώματος όπως το πρόσωπο ή οι γλουτοί (BBL - Brazilian Butt Lift).

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει μέσω τοπικής αναισθησίας και μέθης, και όταν δεν συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις, μπορεί να γίνει σαν ημερήσια νοσηλεία, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε σπίτι σας την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για μία νύχτα.

 

Frequently asked questions

Ποιος είναι ο στόχος της λιποαναρρόφησης;

Να ενισχύσει με φυσικό τρόπο το σχήμα και το περίγραμμα διαφόρων περιοχών του σώματος αφαιρώντας τη περίσσεια του ανεπιθύμητου λίπους.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως ο αριθμός των κυττάρων λίπους στη ζωή μας είναι σταθερός. Τα κύτταρα αυτά αποκαλούνται λιποκύτταρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης διαρκούν για πάντα εάν το βάρος σας παραμένει σταθερό.

Εάν βάλετε βάρος μετά τη λιποαναρρόφηση, η περιοχή στην οποία έγινε η επέμβαση (liposuction) είναι προστατευμένη σε ένα βαθμό από την εναπόθεση λίπους καθώς ένα ποσοστό των λιποκυττάρων θα έχει αφαιρεθεί.

Ωστόσο, με τη πρόσληψη βάρους, περιοχές που δεν έχει γίνει λιποαναρρόφηση μπορούν να εναποθέσουν περισσότερο από αυτό το λίπος. Το λίπος κάπου πρέπει να αποθηκευτεί στο σώμα μας εάν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που καίμε.

Η μεταμόσχευση λίπους βασίζεται στο γεγονός ότι το λίπος που εγχύεται αποκτά τη δική του αιμάτωση και συνεπώς επιβιώνει στη νέα του θέση. Το ποσοστό λίπους που επιβιώνει είναι περίπου το 60% του λίπους που μεταμοσχεύεται. Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε μία υπερδιόρθωση ώστε να υπολογίσουμε και το ποσοστό του λίπους που θα απορροφηθεί στο τελικό αποτέλεσμα.

Άπαξ και τα λιποκύτταρα αποκτήσουν την δική τους αιμάτωση στη περιοχή που τα μεταμοσχεύουμε, θα επιβιώσουν για πάντα και θα συμπεριφέρονται σαν τα υπόλοιπα λιποκύτταρα στο σώμα μας.

Παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά σε αυτό είναι το κάπνισμα και η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε περιοχές όπου μεταμοσχεύεται το λίπος.

Εάν βάλετε βάρος μετά τη λιπομεταφορά, τα μεταμοσχευμένα λιποκύτταρα θα αποθηκεύσουν το έξτρα λίπος και θα διογκωθούν αυξάνοντας το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης του λίπους. Αντίστοιχα, αν χάσετε βάρος τα μεταμοσχευμένα λιποκύτταρα θα συρρικνωθούν ελαττώνοντας το αποτέλεσμα της λιπομεταφοράς.

Η απώλεια και η πρόσληψη βάρους λοιπόν επιδρά στα αποτελέσματα τόσο της λιποαναρρόφησης όσο και του μου μεταμοσχευμένου λίπους για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσετε κατά το δυνατόν ένα σταθερό βάρος πριν και μετά την επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές αλλά και τις περιοχές που θα γίνει η λιποαναρρόφηση.  

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, συνήθως την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα ελαστικό κορσέ στη περιοχή της λιποαναρρόφησης για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη και ταχύτερη αποθεραπεία.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Ανάλογα με το μέγεθος της λιποαναρρόφησης (και της λιπομεταφοράς) το χειρουργείο μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τρεις ώρες.

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Είναι επώδυνη επέμβαση;

Μια από τις βασικές αρχές του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Η κύρια αίσθηση που θα νιώθετε είναι μία δυσφορία, με μελανιές και οίδημα σε όλες τις περιοχές που έχουμε χειρουργήσει.

Ένα αναισθητικό μακράς διάρκειας δράσης χορηγείται τοπικά στο τέλος της επέμβασης για να νιώθετε πιο άνετα ενώ ένα πιεστικό (ελαστικό) εσώρουχο τύπου κορσέ τοποθετείται για να ελαχιστοποιήσει το οίδημα και να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη.

Στην αποθεραπεία θα νιώθετε κάποια δυσφορία στην περιοχή της επέμβασης η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή με παυσίπονα από το στόμα.

Ο κ. Σαμαράς δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις, το οποίο κάνει την αποθεραπεία ακόμη πιο άνετη.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Η περίοδος αποθεραπείας είναι 5 με 7 ημέρες. Κατά τη περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήρως τα χέρια σας και τα πόδια και θα σας παρακινούμε να το κάνετε, πάντα με προσοχή. Ήπια άσκηση (όπως περπάτημα) είναι αποδεκτή μετά τη 3η ημέρα.

Συνίσταται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης για 4 εβδομάδες. Επίσης, η κολύμβηση επιτρέπεται όταν επουλωθούν πλήρως οι ουλές, περίπου στις 3 εβδομάδες. Όσον αφορά τη λιπομεταφορά, ο χρυσός κανόνας είναι να μην ασκήσετε έντονη πίεση στις περιοχές που έχει μεταμοσχευθεί το λίπος για 4 εβδομάδες.

Οι ελαστικοί κορσέδες θα πρέπει να φέρονται για 4 με 6 εβδομάδες για καλύτερη υποστήριξη των περιοχών λιποαναρρόφησης και ταχύτερη αποθεραπεία.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης όσον αφορά το σχήμα θα συμβεί περίπου στους 4 με 6 μήνες. Αρχικά, θα εμφανιστούν κάποιες μελανιές και οιδήματα, τα οποία στη συνέχεια είναι πιο σκληρά στη ψηλάφηση και μπορεί να νιώθετε κάποιες ψηλαφητές σκληρίες και περιοχές με επίμονη ευαισθησία. Αυτό είναι φυσιολογικό. Θα λυθεί σε βάθος χρόνου και οι περιοχές θα μαλακώσουν, αλλά η ταχύτητα με την οποία αυτό γίνεται διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Ο κ. Σαμαράς προτείνει είτε να κάνετε μόνες σας μασάζ σε αυτές τις περιοχές είτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες οι οποίοι διευκολύνουν την λεμφική απορροή και συνεπώς την ύφεση της σκληρίας και του οιδήματος, φαινόμενα που οφείλονται σε κατακράτηση νερού λόγω της φλεγμονής.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και την αυστηρή δίαιτα, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα της ουλής και η επούλωση του τραύματος γενικότερα. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές / ρίσκα;

Η λιποαναρρόφηση είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται επιτυχώς στη πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργείο ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους. Αυτοί αφορούν κάποια δυσφορία, λοίμωξη, κίνδυνο αιμορραγίας, διαφόρου βαθμού ασυμμετρία, παρατεταμένο οίδημα, ανωμαλίες στην υφή των περιοχών που έγινε η λιποαναρρόφηση.

Σε κάθε περίπτωση λιποαναρρόφησης μπορεί να παρατηρηθούν ασυμμετρίες στο δέρμα όταν αφαιρείται το λίπος. Το ρίσκο αυτό ελαχιστοποιείται με τη χρήση της δυναμικής λιποαναρρόφησης (PAL - Power assisted liposuction) το οποίο επιτρέπει μια πιο ομαλή και λιγότερο κοπιώδη αφαίρεση του λίπους το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερες μελανιές και οιδήματα και σε αυξημένη επιβίωση του μεταμοσχευμένου λίπους.

Άλλες αναφερόμενες επιπλοκές αφορούν τη ποιότητα της ουλής, διάσπαση αυτής ή εμφάνιση υπερτροφικής ουλής/ χηλοειδούς.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις προ και μετεγχειρητικές οδηγίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας.

  • Related Procedures