Τραύματα προσώπου

τραύματα προσώπου
Η θεραπεία των τραυματισμών του προσώπου καθοδηγείται από την αιτία, την έκταση και την θέση του τραύματος.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πρόσωπο λόγω της εξαιρετικής του αιμάτωσης, εφόσον οι πληγές καθαριστούν επιμελώς και συρραφούν με ιδιαίτερη προσοχή υπό μεγέθυνση, επουλώνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Όλες οι ουλές χρειάζονται περίπου 18 μήνες για να ωριμάσουν πλήρως και να λάβουν τη τελική τους εμφάνιση. Σε όλο αυτό το διάστημα, θεραπεία με σιλικόνη (σε μορφή αλοιφής) και εξαιρετική προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητα.

Στις περιπτώσεις που τα τραύματα στο πρόσωπο δεν μπορούν να συρραφούν απευθείας, τότε πιο εξειδικευμένες τεχνικές με τη μορφή της αποκατάστασης (reconstructive surgery) απαιτούνται. Στα πιο επιλεγμένα τραύματα του προσώπου (σπλαχνικό κρανίο) και της κεφαλής γενικότερα, απαιτείται η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, όπως είναι οι νευροχειρουργοί, οι γναθο-προσωπικοί χειρουργοί και οι οφθαλμίατροι ώστε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Κανένα άλλο μέρος του σώματος δεν είναι τόσο εμφανές, μοναδικό ή αισθητικώς εξέχον όσο το πρόσωπο. Για πολλούς ασθενείς, το τραύμα του προσώπου φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα αυτοπεποίθησης για αυτό ο κ. Σαμαράς το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή. Θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ελαχιστοποιήσει την εμφανή επίδραση του τραύματος και του χειρουργείου αποκατάστασης, αν και οι ασθενείς οφείλουν να είναι ενήμεροι ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ουλές είναι αναπόφευκτες.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί του προσώπου περιλαμβάνουν:

  • Απλά θλαστικά τραύματα
  • Θλαστικά τραύματα σε ειδικές δομές όπως είναι τα χείλη, η μύτη, τα βλέφαρα και αυτιά
  • Θλαστικά τραύματα που προκαλούν ελλείμματα ιστών
  • Θλαστικά τραύματα με συμμετοχή βαθύτερων δομών όπως είναι τα νεύρα ή οι δακρυικοί / σιελογόνοι πόροι
  • Κατάγματα της άνω ή της κάτω γνάθου, του ζυγωματικού και του οφθαλμικού κόγχους
  • Ρινικά κατάγματα
  • Κρανιοπροσωπικά τραύματα με συμμετοχή της βάσης του κρανίου και του προσωπικού σκελετού