Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain’s

dequervains
Η τενοντοελυτρίτιδα (ή σύνδρομο) De Quervain’s είναι μία επώδυνη, φλεγμονώδης πάθηση η οποία επηρεάζει τον καρπό και τον αντίχειρα. Τα συμπτώματα είναι απόρροια της φλεγμονής των τενόντων οι οποίοι περνούν από τον καρπό για να καταλήξουν στον αντίχειρα.

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη ωστόσο πιθανολογείται ότι προκαλείται από ορισμένες δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του αντίχειρα, όπως για παράδειγμα η ενασχόληση με video games ή το τέννις.

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου De Quervain’s περιλαμβάνουν:

  • Άλγος και οίδημα στη βάση και την οπίσθια (ραχιαία) επιφάνεια του αντίχειρα
  • Δυσκολία στις κινήσεις του καρπού και του αντίχειρα
  • Άλγος και οίδημα στα πλάγια του καρπού

Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να επιδεινωθεί και να επεκταθεί περαιτέρω στον αντίχειρα και τον πήχη. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται από κινήσεις που περιλαμβάνουν τη σύλληψη και τη λεπτό τσίμπημα με τον αντίχειρα. Εάν εμφανίζεται κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να πάσχετε από τενοντοελυτρίτιδα De Quervain’s και πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.  

Οι μη-χειρουργικές επιλογές αντιμετώπισης της νόσου περιλαμβάνουν την αποφυγή των κινήσεων που επιδεινώνουν τον πόνο, την εφαρμογή παγοθεραπείας, την εφαρμογή νάρθηκα τις νύχτες, τη χρήση μη-στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων από το στόμα και την τοπική έγχυση (ένεση) κορτιζόνης.

Εάν η συντηρητική αντιμετώπιση είναι πετυχημένη θα παρατηρήσετε βελτίωση σε λίγες εβδομάδες. Εάν ωστόσο αποτύχει, η χειρουργική αποκατάσταση είναι ενδεδειγμένη.

Frequently asked questions

Πως προκαλείται η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain’s;

Αν και δεν γνωρίζουμε τη προκαλεί τη πάθηση, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του αντίχειρα, την επιδεινώνουν. Αυτές οι δραστηριότητες προκαλούν τη φλεγμονή των τενόντων του αντίχειρα, το οποίο είναι το βασικό εύρημα της De Quervain’s.

Οι τένοντες είναι χορδές οι οποίες ενώνουν τους μύες του αντιβραχίου (πήχης) με τα οστά των του αντίχειρα. Όταν οι μύες συσπώνται, οι τένοντες τραβάνε τον αντίχειρα να κάνει μία κίνηση. Αυτοί οι τένοντες λοιπόν παίρνουν μέσα από ένα “τούνελ” στον καρπό πριν καταλήξουν στον αντίχειρα. Η υπερβολική χρήση αυτών των τενόντων μπορεί να προκαλέσει είτε φλεγμονή του περιβάλλοντος συνδετικού ιστού στο “τούνελ” είτε φλεγμονή του ελύτρου των τενόντων. Η φλεγμονή αυτή θα οδηγήσει σε οίδημα και πάχυνση του περιβλήματος των τενόντων, το οποίο καταλήγει στα συμπτώματα του συνδρόμου De Quervain’s.

Επιβαρυντικοί παράγοντες της νόσου;

Κάποια άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα De Quervain’s. Αυτά είναι:

  • Ηλικία: άτομα ηλικία 30-60 ετών
  • Φύλο: οι γυναίκες είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν De Quervain’s
  • Εγκυμοσύνη: οι έγκυες είναι σε υψηλότερο ρίσκο
  • Ορισμένα επαγγέλματα και σπορ τα οποία περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του αντίχειρα.

Η διάγνωση  της νόσου γίνεται συνήθως κλινικά, δεν χρειάζονται δηλαδή εξετάσεις απεικονιστικές ή αιματολογικές.

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;

Εάν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει ίσως το χειρουργείο να είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.

Το χειρουργείο περιλαμβάνει τη διάνοιξη του τενόντιου ελύτρου. Ο κ. Σαμαράς κάνει μία μικρή τομή στην οπίσθια επιφάνεια του καρπού σας από όπου απελευθερώνει χειρουργικά τον φλεγμαίνοντα τένοντα από τους γύρω ιστούς ώστε να διολισθαίνει πιο ελεύθερα.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Οι ασθενείς πηγαίνουν σπίτι τους την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο φορώντας ένα νάρθηκα για λίγες ημέρες. Ήπιο άλγος, οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις είναι αναμενόμενες μετά την επέμβαση.

Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, συνήθως τη 12 ημέρα, το χέρι μπορεί να βραχεί, μπορείτε να πλυθείτε κανονικά και να ξεκινήσετε ελαφρές δραστηριότητες.

Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει ακόμη και την επομένη του χειρουργείου εφόσον δεν περιλαμβάνει χειρωνακτική εργασία αλλά συνήθως προτείνουμε να απέχετε για 5 ημέρες ακόμη και σε δουλειές γραφείου.

Η δύναμη και η σταθερότητα του αντίχειρα θα είναι μειωμένες για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Οι ασθενείς που εκτελούν χειρωνακτική εργασία λοιπόν συστήνεται να επιστρέψουν μετά τις 4 εβδομάδες.

Η τελική εμφάνιση της εξωτερικής ουλής θα είναι στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά.