Νόσος Dupuytren’s

νοσος dupuytren
Η νόσος Dupuytren’s είναι μία καλοήθης πάθηση η οποία προκαλεί προοδευτική πάχυνση των μαλακών μορίων κάτω από το δέρμα του χεριού και σπανιότερα των ποδιών.

Οι ασθενείς συχνά θα εντοπίσουν ένα σκληρό οζίδιο στην παλάμη τους, και στη συνέχεια πεπαχυμένες χορδές κάτω από το δέρμα οι οποίες επεκτείνονται περιφερικά προς τα δάχτυλα και διαμέσου του 1ου μεσοδακτύλιου διαστήματος προς τον αντίχειρα.

Η νόσος Dupuytren’s είναι προοδευτικά επιδεινούμενη και καθώς οι χορδές ρικνώνται, έλκουν τα δάχτυλα προς τη παλάμη. Αμφότερα τα χέρια μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο, ωστόσο συνήθως το ένα χέρι πάσχει περισσότερο από το άλλο. Επιπλέον, η νόσος συνήθως αφορά τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται τα υπόλοιπα από τη προσβολή της νόσου.

 Η Dupuytren’s μπορεί να επιπλέξει ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις των χεριών, όπως το πλύσιμο αυτών, οι χειραψίες ή ακόμη η τοποθέτηση τους στη τσέπη.

Η αιτιοπαθογένεια της νόσου δεν είναι γνωστή αν και έχουν εντοπιστεί ανωμαλίες τουλάχιστον σε 9 γονίδια του Wnt-signaling pathway. Είναι λοιπόν πιθανόν ότι η προδιάθεση για την ανάπτυξη της νόσου κληρονομείται από τη μία γενιά στην επόμενη. Συνήθως οι ασθενείς αναζητούν βοήθεια στην ηλικία των 50, αλλά σε ορισμένους ασθενείς (με προδιάθεση για επιθετική μορφή της νόσου) οι ρικνώσεις των δαχτύλων εμφανίζονται νωρίτερα. Επιπλέον, η πάθηση εξελίσσεται πιο γρήγορα στους διαβητικούς αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα ή δραστηριότητα.

Frequently asked questions

Ενδείξεις για την χειρουργική απελευθέρωση των ρικνώσεων;

Οι ασθενείς συνήθως αναζητούν ιατρική βοήθεια όταν η νόσος προκαλεί κάμψη του δαχτύλου σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζει την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Η ένδειξη για χειρουργείο διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, και εξαρτάται από τις προσωπικές ιδιαιτερότητες του καθενός (επάγγελμα, χόμπι κλπ).

Η κλασική ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση τίθεται όταν η ρίκνωση προκαλεί κάμψη 400 στην μετακαρπιοφαλαγγική άρθρωση ή 200 στην εγγύς φαλαγγοφαλαγγική άρθρωση.

Όταν οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν τα δάχτυλα σε πλήρη έκταση (πλήρως ανοικτά) δεν χρειάζονται χειρουργείο.

Πόσο αποτελεσματική είναι η επέμβαση;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως θα απελευθερώσει τη ρίκνωση και θα ανοίξει τα δάχτυλα από τη παλάμη (αν και όχι πλήρως κάποιες φορές), αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει τη νόσο. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να υπάρξει υποτροπή είτε στα δάχτυλα που έχουν χειρουργηθεί είτε σε περιοχές του χεριού οι οποίες δεν έπασχαν στο παρελθόν.

Ωστόσο, ασθενείς οι οποίοι έχουν έχουν ένδειξη για χειρουργείο, συνήθως χρειάζονται μόνο μία χειρουργική επέμβαση στη ζωή τους.

Υπάρχει πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων, ο κ. Σαμαράς θα σας καθοδηγήσει στην καταλληλότερη ανάλογα με ανάγκες σας και την σοβαρότητα της νόσου. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική, στελεχιαία (έγχυση τοπικού αναισθητικού στα νεύρα στο ύψος του ώμου) ή υπό γενική αναισθησία.

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν τη διαδερμική απονευροτομή με βελόνη (needle fasciotomy - διατομή της ρίκνωσης χρησιμοποιώντας μία βελόνη υπό τοπική αναισθησία), τη μερική απονευρεκτομή (αφαιρείται μέρος της πάσχουσας απονεύρωσης με μικρές τομές), τη περιοχική απονευρεκτομή (διαμέσου μίας μεγαλύτερης τομής αφαιρείται όλη η ρίκνωση) και τη δερμο-απονευρεκτομή (αφαίρεση της ρίκνωσης μαζί με το υπερκείμενο πάσχον δέρμα και αποκατάσταση με δερματικό μόσχευμα).

Μικρότερες επεμβάσεις έχουν ταχύτερη αποκατάσταση αλλά υψηλότερο ποσοστό υποτροπών ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε πιο εκτεταμένες επεμβάσεις.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Οι ασθενείς πηγαίνουν σπίτι τους την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο φορώντας ένα πιεστικό επίδεσμο στο χέρι, και ένα νάρθηκα ο οποίος κρατάει το δάχτυλα σε έκταση.

Ασθενείς με ρίκνωση στην εγγύς φαλαγγοφαλαγγική άρθρωση (κάμψη δηλαδή της πρώτης άρθρωσης του δαχτύλου), ή ασθενείς με σημαντική μετεγχειρητική δυσκαμψία και οίδημα μπορούν να επωφεληθούν από φυσιοθεραπεία μετά την επέμβαση.

Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων το χέρι μπορεί να βραχεί, μπορείτε να πλυθείτε κανονικά, να κολυμπήσετε και να ασκηθείτε ελαφρά χωρίς να εμπλέκεται το χέρι σας.  

Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά τη πλήρη επούλωση και εξαρτάται από το είδος και την έκταση της επέμβασης.

Η τελική εμφάνιση της εξωτερικής ουλής θα είναι στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά.