Καρπιαίος Σωλήνας

Καρπιαίος σωλήνας
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία συχνή πάθηση η οποία σχετίζεται με πόνο και αιμμωδίες (μούδιασμα) των χεριών. Η πάθηση εμφανίζεται όταν ένα από τα νεύρα του χεριού συμπιέζεται από τους τριγύρω ιστούς στο ύψος του καρπού. Μία σειρά παραγόντων μπορούν να σχετίζονται με το σύνδρομο, όπως η ξεχωριστή ανατομία του καθενός, το φύλο και η φύση της εργασίας. Οι θεραπευτικές επιλογές αφορούν τόσο χειρουργικές επεμβάσεις όσο και μη-επεμβατικές και έχουν αποδειχτεί επιτυχείς στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Το μέσο νεύρο (median nerve) είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο χέρι και παρέχει την αισθητικότητα της παλάμης σχεδόν σε όλα τα δάχτυλα, εκτός του μικρού (και μέρους του παράμεσου δαχτύλου). Το νεύρο αυτό διατρέχει όλο τον πήχυ έως τα δάχτυλα του χεριού και περνάει από ένα στενό κανάλι στον καρπό, τον καρπιαίο σωλήνα.

Όταν ο καρπιαίος σωλήνας στενεύει για οποιοδήποτε λόγο, το μέσο νεύρο συμπιέζεται και προκαλεί τα συμπτώματα που ορίζουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πολλαπλοί λόγοι σχετίζονται με σύνδρομο και δεν μπορεί να ανιχνευτεί ένας μεμονωμένος αιτιολογικός παράγοντας.

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι παραισθησίες (μουδιάσματα και τσιμπήματα), οι οποίες επιδεινώνονται το βράδυ και κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων όπου κάμπτεται το χέρι, όπως στην οδήγηση ή όταν κρατάτε το τηλέφωνο. Επιπλέον, εμφανίζεται αδυναμία του χεριού καθώς οι μύες αδυνατίζουν και συχνά μπορεί να σας πέφτουν αντικείμενα ή να δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μία ισχυρή λαβή.

Οι μη-χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν την εφαρμογή νάρθηκα τις νύχτες, χρήση μη-στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων από το στόμα και την τοπική έγχυση (ένεση) κορτιζόνης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν την ενδοσκοπική και την κλασική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα.

Η κλασική επέμβαση εκτελείται υπό τοπική αναισθησία, με ή χωρίς ίσχαιμο περίδεση (για την μείωση της αιματική ροής στη περιοχή) και ακολούθως περιλαμβάνει μία μικρή τομή στον καρπό από όπου διανοίγεται ο στενός καρπιαίος σύνδεσμος και απελευθερώνεται το μέσο νεύρο από την πίεση.

Frequently asked questions

Ενδείξεις για την χειρουργική απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα;

Ο κ. Σαμαράς προσφέρει την επέμβαση σε ασθενείς οι οποίοι είτε έχουν αναπτύξει μόνιμα συμπτώματα (αιμμωδίες) είτε σε ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν αδυναμία των μυών στη βάση του αντίχειρα. Ασθενείς με λιγότερο σοβαρή συμπτωματολογία μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά είτε με νάρθηκα τις νυχτερινές ώρες είτε με έγχυση κορτιζόνης τοπικά (εντός του καρπιαίου σωλήνα).

Πόσο αποτελεσματική είναι η επέμβαση;

Η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα είναι πολύ αποτελεσματική στην αποτροπή περαιτέρω βλάβης στο μέσο νεύρο ως απόρροια της χρόνιας συμπίεσης.

Η χειρουργική απελευθέρωση του νεύρου είναι πολύ αποτελεσματική στην μείωση των συμπτωμάτων σε μέσης βαρύτητας σύνδρομο και στο άμεσο διάστημα του σοβαρού συνδρόμου.

Ωστόσο, η επέμβαση είναι λιγότερο αποτελεσματική στη παρουσία γενικευμένης νόσου που προδιαθέτει για το σύνδρομο, όπως είναι ο διαβήτης, ή σε περιπτώσεις όπου η παρατεταμένη συμπίεση του νεύρου έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες σε αυτό.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Όταν νιώθετε άνετα, η ομάδα της κλινικής θα σας επιτρέψει να πάρετε εξιτήριο, την ίδια ημέρα. Φαρμακευτική αγωγή και μετεγχειρητικές οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Ποια είναι η περίοδος αποθεραπείας;

Οι ασθενείς πηγαίνουν σπίτι τους την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο φορώντας ένα πιεστικό επίδεσμο στο χέρι, με τον αντίχειρα και τα υπόλοιπα δάχτυλα ελεύθερα.

Συστήνουμε να αφαιρείτε τον εξωτερικό επίδεσμο τη 3η μετεγχειρητική ημέρα. Στη συνέχεια, πρέπει να διατηρήσετε το χέρι σας καθαρό και να αποφύγετε το νερό στη περιοχή για άλλες 9 ημέρες πριν την αφαίρεση των ραμμάτων στις 12 ημέρες.

Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων το χέρι μπορεί να βραχεί, μπορείτε να πλυθείτε κανονικά, να κολυμπήσετε και να ασκηθείτε αρκεί να αποφεύγετε σπορ με άμεση επαφή στη βάση του χεριού.  

Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει ακόμη και την επομένη του χειρουργείου εφόσον δεν περιλαμβάνει χειρωνακτική εργασία αλλά συνήθως προτείνουμε να απέχετε για 5 ημέρες ακόμη και σε δουλειές γραφείου.

Η δύναμη και η σταθερότητα του χεριού θα είναι μειωμένες για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Οι ασθενείς που εκτελούν χειρωνακτική εργασία λοιπόν συστήνεται να επιστρέψουν μετά τις 4 εβδομάδες.

Η τελική εμφάνιση της εξωτερικής ουλής θα είναι στους 18 μήνες.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά.