Καλοήθεις βλάβες του δέρματος

καλοήθεις βλάβες του δέρματος
Με τον όρο καλοήθεις βλάβες του δέρματος αναφερόμαστε σε μία ποικιλία δερματικών βλαβών οι συχνότερες εκ των οποίων είναι οι σπίλοι, οι κύστεις, τα λιπώματα και τα θηλώματα.

Οι βλάβες αυτές είναι καλοήθεις, μη-καρκινικές δηλαδή, ωστόσο μπορεί να προκαλούν κάποια ανησυχία στον ασθενή ή ακόμη συνηθέστερα αισθητική ενόχληση.

Μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με μία μικρή τομή με νυστέρι και απευθείας συρραφή του τραύματος, ή ακόμη με κατ’εφαπτομένη εκτομή (shave excision) όπου η βλάβη αφαιρείται “ξυρίζοντας” το δέρμα, ενώ το τραύμα αφήνεται να επουλωθεί μόνο του χωρίς ράμματα. Η τελευταία τεχνική έχει ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της βλάβης.

Επίσης, στην κλινική του κ. Σαμαρά χρησιμοποιούμε το laser CO2 το οποίο μας επιτρέπει να αφαιρούμε τέτοιες μικρές βλάβες με τη μικρότερη δυνατή ουλή.

Σε κάθε περίπτωση οι επεμβάσεις αυτές διενεργούνται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτούν νοσηλεία. Σπανίως, σε ευμεγέθη λιπώματα τα οποία μπορεί να βρίσκονται πιο βαθειά στο δέρμα, μπορεί να χρειαστεί μέθη μαζί με τη τοπική αναισθησία για μεγαλύτερη άνεση του ασθενούς.

Οι επιπλοκές αυτών των επεμβάσεων περιορίζονται στο μικρή πιθανότητα αιμορραγίας, φλεγμονής ή στην κακή ποιότητα της ουλής.