Αποκατάσταση τραύματος κάτω άκρου

αποκατάσταση τραύματος κάτω άκρου
Η αποκατάσταση των ελλειμμάτων που προκύπτουν από ανοικτά κατάγματα των κάτω άκρων είναι ιδιαίτερα απαιτητικά χειρουργεία και απαιτούν τη συνεργασία των ορθοπεδικών με τους πλαστικούς χειρουργούς.

Τα ανοικτά κατάγματα ενέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης (η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε οστεομυελίτιδα), καθυστερημένης επούλωσης του οστού και παρατεταμένης αποχής από τις καθημερινές ασχολίες. Μία αναπτυγμένη οστεομυελίτιδα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να ακρωτηριάσουμε το μέλος που πάσχει.

Τα ανοικτά κατάγματα λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τεχνικές οι οποίες επιτρέπουν τη πρόωρη κάλυψη του εκτεθειμένου οστού, μετατρέποντας τα σε κλειστά. Αυτή η τεχνική ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές που σχετίζονται με τα ανοικτά κατάγματα.

Η αντιμετώπιση αυτών των τραυματισμών περιλαμβάνει αρχικά το χειρουργικό καθαρισμό των μαλακών ιστών, όπου ρύποι και νεκρωμένοι ιστοί απομακρύνονται από το τραύμα (surgical debridement) ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεως. Αφού καθαριστεί επιμελώς το τραύμα, η θεραπεία περιλαμβάνει δύο στάδια:

Αρχικά οι ορθοπεδικοί χειρουργοί επισκευάζουν το κάταγμα του οστού με διάφορες τεχνικές οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση εσωτερικής ή εξωτερικής οστεοσύνθεσης (μεταλλικές “μπάρες”, βίδες κλπ).
Αφού το κάταγμα έχει σταθεροποιηθεί, ο πλαστικός χειρουργός αναλαμβάνει την επισκευή των μαλακών μορίων και την κάλυψη του εκτεθειμένου οστού/ υλικού οστεοσύνθεσης. Αυτό  γίνεται είτε με τη χρήση τοπικών/ περιοχικών κρημνών (local/ regional flaps) όπου οι τοπικοί ιστοί επαναδιευθετούνται ώστε να καλύψουν το έλλειμμα, είτε με τη χρήση ελέυθερων κρημνών (free flaps).

H ελεύθερη μεταμόσχευση ιστών (free flap surgery),σημαίνει ότι ένα κομμάτι ιστού (δέρμα, μυς, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό) αποσπάται από ένα σημείο του σώματος μαζί με τα αγγεία που το τρέφουν, και επανακολλάται στη περιοχή της τραύματος με μικροχειρουργική τεχνική. Τα αγγεία δηλαδή αυτού του τμήματος ιστού ενώνονται με αγγεία της περιοχής χρησιμοποιώντας το μικροσκόπιο ώστε να αποκατασταθεί η αιματική ροή του ιστού.

Ο μεταμοσχευμένος ιστός λοιπόν επιβιώνει στην νέα του περιοχή εξαιτίας της αιμάτωσης που λαμβάνει από τα αγγεία αυτής, μετά από χειρουργική αναστόμωση (ένωση) με τα δικά του αγγεία.
Είναι μια χρονοβόρα, ιδιαίτερα απαιτητική τεχνικά επέμβαση η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο για κάποιες ημέρες.

Ο κ. Σαμαράς εργάστηκε ως senior trauma fellow στο νοσοκομείο Addenbrooke’s του πανεπιστημίου του Cambridge στο Ην. Βασίλειο όπου αναλάμβανε τακτικά την αποκτάσταση σύνθετων ελλειμμάτων των κάτω άκρων συνέπεια τραυματισμού ή ογκολογικών χειρουργείων.