Αποκατάσταση θηλής - θηλαίας άλω

αποκατάσταση θηλής
Η αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλω (το σκούρο δέρμα γύρω από τη θηλή) είναι το τελικό στάδιο αποκατάστασης του μαστού. Αρχικά δημιουργείται η προβολή του ιστού της θηλής και ακολούθως αποκαθίσταται το χρώμα αυτής και της θηλαίας άλω σε δεύτερο χρόνο. Η αποκατάσταση της θηλής ενδείκνυται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την αποκατάσταση του μαστού και λιγότερο συχνά σε ασθενείς οι οποίοι έχουν χάσει μέρος ή το σύνολο του συμπλέγματος θηλής - θηλαίας άλω για διάφορους λόγους.

Η επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται τρεις με τέσσερις μήνες μετά την αποκατάσταση του μαστού και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι επεμβάσεις για συμμετρία στον έτερο μαστό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο μετεγχειρητικό οίδημα να υποχωρήσει και μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε τη νέα θηλή στη σωστή θέση.

Ωστόσο, μπορεί να είστε ικανοποιημένη με την αποκατάσταση του μαστού σας και να επιλέξετε να μην προχωρήσετε σε αποκατάσταση και της θηλής.   

Η επέμβαση αποκατάστασης του θηλής συνήθως διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και τυπικά δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

 

Frequently asked questions

Αποκατάσταση θηλής με τοπικό κρημνό:

Η νέα θηλή δημιουργείται μετατοπίζοντας ένα μικρό κομμάτι δέρματος από το μαστό, το οποίο τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του και συρράπτεται ώστε να δημιουργήσει μία προβολή ιστού. Αυτό θα μας δώσει το σχήμα της θηλής αλλά δεν υποκαθιστά το χρώμα το οποίο θα διορθωθεί σε δεύτερο χρόνο.

Αποκατάσταση θηλής με μόσχευμα από τη φυσιολογική θηλή (nipple sharing):

Η αποκατάσταση με χρήση μοσχεύματος από την φυσιολογική θηλή περιλαμβάνει τη λήψη περίπου της μισής θηλής από τον έτερο μαστό και τη μεταμόσχευση της στο στήθος που γίνεται η αποκατάσταση. Αυτό καταλήγει σε αμφότερες μικρές θηλές, οι οποίες όμως έχουν το ίδιο χρώμα και υφή. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται σε ασθενείς των οποίων η φυσιολογική θηλή είναι αρκετά μεγάλη.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τεχνητό πρόθεμα θηλής (από σιλικόνη), το οποίο κολλάει στη θέση της θηλής και προσφέρει ένα αληθοφανές αισθητικό αποτέλεσμα.

Αποκατάσταση θηλαίας άλω:

Η θηλαία άλως (το σκούρο δέρμα που περιβάλλει τη θηλή) αποκαθίσταται σε δεύτερο χρόνο είτε χρησιμοποιώντας ένα δερματικό μόσχευμα από περιοχή με πιο σκούρα απόχρωση (όπως είναι η περιγεννητική περιοχή) είτε με δερματοστιξία (tattoo) όπου επιλέγεται η απόχρωση που ταιριάζει με την απέναντι φυσιολογική θηλή.