Αποκατάσταση στήθους με ενθέματα σιλικόνης

αποκατάσταση στήθους με ενθέματα σιλικόνης
Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική αφαίρεση όγκου από το στήθος σας, το επανορθωτικό χειρουργείο του μαστού στοχεύει στην αποκατάσταση μέρους ή του συνόλου αυτού, ώστε να αντιστοιχεί με τον άλλο μαστό τόσο σε σχήμα όσο και σε μέγεθος. Βοηθάει στην βελτίωση της εικόνας που έχετε για το σώμα σας μετά το ογκολογικό χειρουργείο, στην αυτοεκτίμηση και στην ταχύτερη φυσική, συναισθηματική και ψυχολογική αποθεραπεία.

Σύμφωνα με το NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) του Ην. Βασιλείου, σε όλες τις γυναίκες πρέπει να δίνεται η δυνατότητα υψηλού επιπέδου αποκατάστασης του μαστού ταυτόχρονα με την επέμβαση της μαστεκτομής, το οποίο είναι γνωστό ώς άμεση αποκατάσταση  του μαστού (immediate reconstruction). Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η αποκατάσταση του μαστού, είτε ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, είτε σε δεύτερο χρόνο (καθυστερημένη αποκατάσταση - delayed reconstruction), δεν αυξάνει με κανένα τρόπο τη πιθανότητα υποτροπής της νόσου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποκατάστασης του μαστού, άλλοι πιο απλοί και άλλοι αρκετά πιο σύνθετοι. Είναι απαραίτητο να είστε ενήμεροι για όλες τις πιθανές επιλογές, και για το ποια είναι η βέλτιστη για τη περίπτωση σας.

Ο κ. Σαμαράς υπήρξε ο άμεσος συνεργάτης του διεθνούς φήμης Πλαστικού Χειρουργού και καθηγητή Πλαστικής χειρουργικής Professor Charles Malata, με τον οποίο δούλεψε στενά στο NHS και εκπαιδεύτηκε δίπλα του στην χειρουργική αποκατάσταση μαστού, τόσο με ενθέματα όσο και με ελεύθερη μεταμόσχευση ιστών (free flap) με μικροχειρουργική τεχνική. Στο διάστημα αυτό διεκπεραίωσε επιτυχώς πάνω από 50 ελεύθερες μεταμοσχεύσεις ιστού ενώ ταυτόχρονα συνεργάστηκαν ακαδημαϊκά και δημοσιεύσανε πολλές εργασίες σχετικές με την αποκατάσταση μαστού σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.  

Συχνά απαιτούνται περισσότερα από ένα χειρουργεία προκειμένου να γίνουν μικρές διορθώσεις και να πετύχουμε την απαραίτητη συμμετρία.

Η επέμβαση αποκατάστασης του μαστού είναι ένα μεγάλο χειρουργείο, τεχνικά απαιτητικό και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Απαιτείται συνήθως παραμονή στο νοσοκομείο για 4 έως 6 ημέρες.

Frequently asked questions

Αποκατάσταση στήθους με ενθέματα σιλικόνης:

Εάν ο μαστός σας πρόκειται να αποκατασταθεί χρησιμοποιώντας ένα ένθεμα σιλικόνης, αυτό τοποθετείται κάτω από το δέρμα και έναν μυ του θώρακα σας (μείζων θωρακικός), ώστε να αναπληρώσει το όγκο του μαστού που αφαιρέθηκε κατά τη μαστεκτομή. Είναι αρκετά πιο απλή επέμβαση από την αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς (χρήση κάποιου κρημνού δηλαδή) και δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία ουλών σε άλλα σημεία του σώματος σας.

Κάποιες φορές η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με αυτό που αποκαλούμε ένθεμα-διατατήρα. Πρόκειται για ένα ένθεμα σιλικόνης, με ένα θάλαμο στο κέντρο του τον οποίο φουσκώνουμε προοδευτικά με φυσιολογικό ορό. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου έως να πετύχουμε την επιθυμητή συμμετρία με τον έτερο μαστό. Ακολούθως, αυτός ο διατατήρας μπορεί είτε να αντικατασταθεί με ένα κλασικό ένθεμα σιλικόνης είτε να παραμείνει στη θέση του (permanent expander), αναλόγως του είδους διατατήρα που χρησιμοποιήσαμε.  

Ο κ. Σαμαράς θα σας προτείνει αποκατάσταση του μαστού σας με ενθέματα σιλικόνης εάν δεν είστε υποψήφια για αποκατάσταση με χρήση αυτόλογων ιστών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους:
Δεν έχετε περίσσεια ιστού (από την κοιλιά) για να μεταμοσχεύσουμε
Δεν είστε σε κατάλληλη γενική κατάσταση υγείας για να ανεχτείτε ένα μεγάλο χειρουργείο αποκατάστασης
Δεν επιθυμείτε μία μεγαλύτερη επέμβαση η οποία θα σας αφήσει με περισσότερες ουλές στο σώμα σας.

Σκέψεις για την αποκατάσταση του μαστού με ενθέματα σιλικόνης:

Η αποκατάσταση με χρήση εκθεμάτων σιλικόνης είναι αρκετά δύσκολο να πετύχει ένα φυσικό σχήμα μαστού οπότε η τεχνική αυτή συστήνεται σε γυναίκες με σχετικά μικρά στήθη, που δεν παρουσιάζουν πτώση, ή στη περίπτωση που πρέπει να αφαιρεθούν και τα δύο στήθη.

Το κύριο μειονέκτημα της αποκατάστασης του μαστού με χρήση ενθεμάτων είναι πως είναι σχετικά αδύνατον να δημιουργήσεις ένα μαστό με απολύτως φυσικό σχήμα και αίσθηση.

Πολλές γυναίκες που επιλέγουν αυτού του είδους την αποκατάσταση θα χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργείο και στον άλλο μαστό ώστε να βελτιώσουμε τη συμμετρία στο σχήμα και στο μέγεθος. Ενώ τα στήθη μπορούν να φαίνονται ιδανικά φορώντας το στηθόδεσμο, μετά την αφαίρεση του συνήθως θα έχουν διαφορετικό σχήμα.

Συχνά απαιτούνται περισσότερα από ένα χειρουργεία προκειμένου να γίνουν μικρές διορθώσεις και να πετύχουμε την απαραίτητη συμμετρία ή για να αντικαταστήσουμε το ένθεμα με ένα άλλο.

Δυνητικά προβλήματα:

Τα ενθέματα σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν αντιδραστική κάψα η οποία τα περιβάλλει και η οποία μπορεί να σκληρύνει και να επηρεάσει το σχήμα του μαστού. Επίσης, όταν επίκειται μετεγχειρητική ακτινοβολία, η χρήση ενθεμάτων χωρίς άλλη μεταφορά ιστού (όπως είναι ο πλατύς ραχιαίος) σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση συζητήστε όλες τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας.

Τι θα συμβεί την ημέρα του χειρουργείου;

Την ημέρα του χειρουργείου μία νοσηλεύτρια θα σας κάνει εισαγωγή στην κλινική, τα στοιχεία σας θα επιβεβαιωθούν και θα αλλάξετε τα ρούχα σας σε χειρουργική ρόμπα.

Ο κ. Σαμαράς θα σας δει πριν το χειρουργείο για να συζητήσετε εκ νέου όλες τις λεπτομέρειες, να υπογράψετε τη φόρμα συγκατάθεσης ασθενούς και να “ζωγραφίσει” πάνω σας τις χειρουργικές τομές.

Μετά το πέρας της επέμβασης ο χειρουργός θα επικοινωνήσει με το κοντινό σας περιβάλλον ή την οικογένεια σας για να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση του χειρουργείου και να τους καθησυχάσει. Αναλόγως την επέμβαση μπορεί να σας επισκεφθεί μετά το χειρουργείο για να σας ενημερώσει για την έκβαση του.

Μετά την αποκατάσταση με χρήση ενθεμάτων, συνήθως απαιτείται νοσηλεία για 2 με 3 ημέρες. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα μαλακό στηθόδεσμο (χωρίς μπανέλα)  για 4 εβδομάδες, για καλύτερη υποστήριξη και ταχύτερη αποθεραπεία.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Η αποκατάσταση με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης συνήθως διαρκεί 2-3 ώρες, μαζί με το χρόνο της μαστεκτομής.  

Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο εισαγωγής στην αναισθησία, την είσοδο και την έξοδο από τα χειρουργεία.

Πως προετοιμάζομαι για το χειρουργείο;

Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες από τον χειρουργό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες σίτισης, διακοπής του καπνίσματος, λήψης ή διακοπής λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων και σκευασμάτων.

Αν καπνίζετε, σε γενικές γραμμές συστήνεται η διακοπή ιδανικά για 6 εβδομάδες προ της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες μετά. Αν εμφανίσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή οποιασδήποτε λοίμωξης, το χειρουργείο συνήθως θα αναβάλλεται μετά από συζήτηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο.