Αποκατάσταση εγκαυμάτων

εγκαύματα δέρματος
Με τον όρο έγκαυμα αναφερόμαστε στη βλάβη του δέρματος και των βαθύτερων ιστών το οποίο προκαλείται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες και ουσίες. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται ακραίες θερμοκρασίες (θερμές και ψυχρές), τριβή, ηλεκτρισμός και έκθεση σε χημικά ή ακτινοβολία.

α εγκαύματα ποικίλουν στην κλινική τους εικόνα καθώς διαφόρων ειδών ιστοί μπορούν να προσβληθούν. Μύες, οστά, αγγεία και φυσικά το δέρμα μπορούν να υποστούν βλάβη από το έγκαυμα, με τον πόνο να είναι φυσική συνέπεια λόγω της προσβολής των γειτονικών νεύρων. Ανάλογα με τη θέση αλλά και τη σοβαρότητα του εγκαύματος, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορούν να παρουσιαστούν.

Τα εγκαύματα λοιπόν απαιτούν άμεση εκτίμηση από ένα εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό και τη σωστή  αρχική αντιμετώπιση ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.

Η θεραπεία καθορίζεται από το βάθος και τη θέση του εγκαύματος, αλλά αρκετά συχνά ειδικά επιθέματα είναι το μόνο που απαιτείται.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα εγκαύματα ολικού πάχους δέρματος, χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση της εγκαυματικής επιφάνειας και αποκατάσταση με δερματικά μοσχεύματα.

Η αντιμετώπιση ενός εγκαύματος είναι μακρά διαδικασία και ο κ. Σαμαράς, εκτός από την αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση με εκτομή και μεταμόσχευση δέρματος (όταν απαιτείται), θα σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία της ανάρρωσης με τακτικά ραντεβού ώστε να παρακολουθήσει την επούλωση του εγκαύματος σας.  

Στα πιο βαθειά εγκαύματα, επιπλοκές όπως μόλυνση ή ρικνωτικές ουλές μπορούν να εμφανιστούν και θα απαιτήσουν κάποιου είδους αποκατάσταση.

Η αποκατάσταση συνήθως αφορά την απελευθέρωση της ρικνώσεων που προκαλούνται από τις “σφιχτές” ουλές. Σε κάποιες περιπτώσεις μετά την απελευθέρωση απαιτείται κάλυψη του ελλείμματος με δερματικό μόσχευμα, ενώ σπανιότερα απαιτείται πιο περίπλοκη αποκατάσταση με περιοχικό ή ελεύθερο κρημνό (regional/ free flap).